Un şcolar din patru suferă de boli cronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 25% din totalul celor 724.041 de preşcolari şi elevi examinaţi în 2007 suferă de afecţiuni cronice, arată un raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică. Cei mai

Peste 25% din totalul celor 724.041 de preşcolari şi elevi examinaţi în 2007 suferă de afecţiuni cronice, arată un raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Cei mai mulţi, adică 155.024 (28,9%), provin din mediul urban, iar restul de 29.769 (15,9%) din mediul rural. Studiul a fost întocmit prin prelucrarea datelor provenite de la 35 de judeţe arondate la Inspecţiile de Sănătate Publică Cluj, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti.

Cele mai frecvente afecţiuni ale preşcolarilor sunt problemele de vedere, înregistrate mai ales în judeţul Cluj, Argeş, Constanţa şi Bucureşti. Urmează sechelele de rahitism, care afectează mai ales copiii din judeţele Cluj, Brăila şi Bihor, afecţiunile de creştere, deformările coloanei vertebrale, tulburările de vorbire şi anemia.

"Copiii noştri stau cocoşaţi la şcoală în bănci, ajung acasă şi se aşază în faţa calculatorului. Nu fac sport, nici măcar nu se plimbă în parc şi mănâncă numai prostii. Este responsabilitatea părinţilor să vegheze asupra sănătăţii celor mici", ne-a declarat dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, Bucureşti.

Ghiozdanul, prea greu

Medicul a adăugat că deformările coloanei vertebrale ar putea fi evitate dacă în şcoli ar exista dulăpioare în care elevii să-şi poată lăsa unele manuale şi echipamentul sportiv.

"Greutatea ghiozdanului este prea mare, în special pentru cei mici, din clasele I-IV. Avem o programă de învăţământ mult prea încărcată", ne-a spus dr. Rodica Tănăsescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite