Cine ne scoate din criză?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tu ne vei scoate din criză prin modul în care vei economisi.

România trece brusc de la criza forţei de muncă la şomaj. Cum n-a fost pregătită pentru prima fază, nu e pregătită nici pentru a doua.

Se întorc bonele şi infirmierele din Italia. Se întorc muncitorii agricoli din Spania, se întorc fierar-betoniştii din întreaga Europă, iar cei care plângeau după cei plecaţi vor rămâne ei înşişi fără slujbe.

Spre jumătatea anului viitor vom trăi într-o ţară cu un şomaj de aproximativ 15%. Vom fi loviţi puternic de recesiune, iar cine îşi face iluzii gen Gigi Becali că terenurile vor ajunge din nou să coste cât costau la sfârşitul anului 2007 trebuie să înţeleagă că asta se va întâmpla doar atunci când salariul mediu pe economie va fi spre 2.000 de euro pe lună. Adică peste foarte mulţi ani.

Totul s-a schimbat. Băncile nu vor mai acorda niciodată credite pe perioade de 30 de ani sau mai mulţi, iar sistemul de creditare va fi mult mai strict. Viitorul va avea un preţ mult mai mic şi asta va modifica din temelii stilul actual de viaţă.
Trebuie să ne aşteptăm ca nivelul investiţiilor străine să scadă drastic. Multe companii internaţionale o să se retragă din România şi din ţările învecinate. Ungaria a ridicat steagul roşu şi a cerut ajutorul FMI. Ţările Baltice, Ucraina şi Polonia nu se simt nici ele prea bine.

Da, ştim, va fi rău, veţi spune, dar ce e de făcut? Cine ne va scoate din criză?

Această ultimă întrebare îmi aminteşte de revista „Time” care în 2006 a desemnat personalitatea anului ca fiind „You” (Tu). A fost genul de mesaj prin care jurnaliştii publicaţiei au transmis oamenilor că trăim într-o epocă în care progresul sau decăderea civilizaţiei depinde de fiecare dintre noi într-o măsură neîntâlnită în istoria civilizaţiei.

Da, tu ne vei scoate din criză prin modul şi viteza cu care te vei adapta la noua lume, prin modul în care vei economisi şi vei dezvolta noi tehnologii care nu epuizează resursele naturale şi prin modul în care te vei concentra pe acele activităţi care produc bunuri şi servicii de care avem cu adevărat nevoie.

Trebuie să golim rapid oraşele de maşini, să construim case mai mici şi să folosim energia solară pentru a le încălzi. Dacă mâine ar trebui să decideţi ce fel de slujbă vă alegeţi între cea de vânzător de automobile şi cea de vânzător de panouri solare, nu ar trebui să staţi prea mult pe gânduri. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite