şcoala Americană are datorii româneşti: 1,5 milioane $

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru un singur copil, taxa de şcolarizare ajunge şi la 20.000 de dolari pe an

şcoala Americană din Pipera, cea mai scumpă instituţie privată de învăţământ din România, este datoare vândută la Primăria oraşului Voluntari. Fundaţia care se află în spatele şcolii, denumită pompos "The American International School of Bucharest LLC" (AISB), nu şi-a plătit taxele şi impozitele încă de la înfiinţare, din anul 2002. Datoria din prezent se apropie de 50 miliarde de lei, adică aproape o zecime din bugetul local al Voluntariului.
Cu toate acestea, şcoala stă pe o mină de aur, fiind proprietara a 10 hectare de teren, într-o zonă în care metrul pătrat ajunge la 200 de euro. Pentru a-şi recupera banii, primăria a târât instituţia de învăţământ printr-o serie de procese şi într-un final şi-a câştigat drepturile după o hotărâre definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Bucureşti. Cu toate acestea, Consiliul de Administraţie al AISB refuză să dea vreun leu la bugetul local. În aceste condiţii, singura variantă care se prefigurează este executarea silită.
Patru ani fără impozite
În momentul înfiinţării, şcoala Americană s-a bucurat de mai multe privilegii din partea statului român. Încă din 1996 a fost semnat un acord între România şi Statele Unite ale Americii, prin care instituţia de învăţământ ce va fi creată va fi scutită de plata taxelor vamale şi a altor tipuri de dări pentru echipamentele şcolare din import. Trei ani mai târziu, o altă hotărâre a guvernului condus de Radu Vasile consfinţea înfiinţarea fundaţiei "The American Internatioal School of Bucharest LLC", ca o filială a reprezentanţei din SUA. În decembrie 1999, "puiul" de la Bucureşti al americanilor s-a învârtit şi de un teren unde să-şi tragă sediu.
Latifundiarul Gigi Becali s-a arătat bucuros să le vândă 10 hectare din terenurile pe care le avea în Pipera, pentru doar 10.000 de dolari, echivalentul sumei de 180 milioane de lei vechi. După construcţia propriu-zisă a campusului unde învaţă acum elevi de clasele I-XII, fundaţia a rupt orice legătură cu primăria, "uitând" să-şi mai plătească dările.
şcoală de VIP-uri, ocrotită de nume grele
La instituţia privată de învăţământ, dotată cu tehnică de ultimă oră şi înconjurată, generoase terenuri de sport şi alte baze de agrement, au învăţat în ultima vreme tot soiul de beizadele. S-au perindat pe aici băieţii lui Adrian Năstase, copiii actualului primar Adrian Videanu, băiatul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, cel al preşedintelui PSD, Mircea Geoană, precum şi mai mulţi copii de diplomaţi, oameni de afaceri, reprezentanţi ai unor bănci sau companii internaţionale. Taxele de şcolarizare în campusul din Pipera sunt cele mai piperate din România, ajungând până la 19.000 de dolari pe an. Se pare că o parte din această sumă este virată direct într-un cont de la Raiffeisen Bank, de unde fundaţia din spatele şcolii ar fi luat un credit pentru construcţia acesteia. Ciudat este faptul că, la înfiinţarea sa, şcoala s-a proclamat persoană juridică fără scop lucrativ, de naţionalitate română. De atunci şi până acum, aceasta a făcut profituri serioase pe spatele elevilor. Impozitele însă au fost neglijate, crescând anual odată cu penalităţile. "Datornica" din Pipera este însă permanent vizitată de nume sonore, atât din ţară, cât şi din afară. În vizita sa de lucru în România, consilierul naţional pentru securitate al preşedintelui George W. Bush, Condoleezza Rice, a petrecut peste două ore în această locaţie, adică mai bine de jumătate din timpul periplului. Într-un număr viitor vom reveni cu amănunte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite