şcoala Americană din Bucureşti nu e recunoscută de statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alte 70 de şcoli particulare şi-au ţepuit până acum elevii

Peste 600 de elevi de clasele I-XII care învaţă la şcoala Americană din cartierul bucureştean Pipera (AISB), una dintre cele mai scumpe instituţii private de învăţământ din ţară, îşi vor termina studiile aici fără ca statul român să le recunoască vreo diplomă.
Pornind pe firul afacerii din spatele şcolii Americane Internaţionale din Bucureşti, am aflat că aici se ascunde o fundaţie numită "American International School of Bucharest LLC". La înfiinţare, aceasta s-a declarat persoană juridică fără scop lucrativ, o entitate nonprofit ale cărei evidenţe contabile intră sub incidenţa standardelor contabile internaţionale. Directorul de dezvoltare al şcolii, Lynn Wells, ne-a informat că instituţia pe care o conduce este acreditată de Asociaţia şcolilor şi Colegiilor din New England, precum şi de Consiliul şcolilor Internaţionale. Despre vreo instituţie din România care să-i recunoască funcţionarea nu s-a suflat nici o vorbă. Totuşi, în cazul elevilor care vor să revină în şcoli de stat, domnul Wells spune că "aceştia vor trebui să se adreseze Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (CNRED). Directoarea CNRED, Daniela Gârbea ne-a declarat că, pentru instituţia pe care o conduce, şcoala Americană nu există. Despre o echivalare a diplomelor acesteia nici nu se poate vorbi. Gârbea ne-a trimis la Comisia de Acreditare a Învăţământului Preuniversitar dar nici cei de aici nu au în evidenţă şcoala din Pipera. Ba mai mult, nici în viitor nu se poate autoriza o asemenea instituţie, pe motiv că aparţine altui sistem de învăţământ. În ciuda acestor constatări, tot mai mulţi români îşi trimit copiii la AISB. Au trecut în ultima vreme, pe aici copiii lui Adrian Năstase, Adriean Videanu, copii şi nepoţi ai clanului Becali, fiul lui Mugur Isărescu, precum şi cel al lui Mircea Geoană.

Zeci de şcoli particulare neautorizate au dat ţepe elevilor
În ultimii 3 ani, 70 de şcoli particulare din România au dat ţepe elevilor. Acestora le-a fost ridicată autorizaţia, fie pentru câteva specializări, fie pentru toate. În 2005, numărul şcolilor care i-au păcălit pe elevi se ridică la 16. În prezent, există 665 de şcoli particulare autorizate. Potrivit Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACÎP), şcolile au obligaţia să afişeze la loc vizibil autorizaţia de funcţionare. ARACÎP recomandă elevilor şi părinţilor ca, înainte de a se înscrie la o unitate de învăţământ particulară, să verifice pe site-ul Ministerului Educaţiei sau direct la agenţie, care sunt şcolile autorizate pe niveluri de învăţământ. În cazul în care elevul se înscrie la o şcoală care nu are autorizaţie, studiile acestuia nu vor fi recunoscute de Ministerul Educaţiei. Dacă se înscrie la o şcoală căreia i se retrage autorizaţia pe parcurs, studiile îi vor fi recunoscute şi le va putea continua, fie la şcoala respectivă, fie prin transfer, la o altă instituţie de învăţământ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite