Se schimbă schimbarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a lansat, ieri, dezbaterea publică a unui nou Cod Penal în condiţiile în care Codul Penal în vigoare, ticluit în 1968, şi modificat apoi ori de câte

Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a lansat, ieri, dezbaterea publică a unui nou Cod Penal în condiţiile în care Codul Penal în vigoare, ticluit în 1968, şi modificat apoi ori de câte ori s-a putut, se pregăteşte să sărbătorească 40 de ani. Această dezbatere vine în contextul iminentei intrări în vigoare a Codului Penal lăsat moştenire de Rodica Stănoiu, care a trecut deja de Comisia juridică a Senatului şi are toate şansele să fie adoptat curând în plen şi trimis la promulgare. Macovei susţine că varianta "Stănoiu" nu poate fi pusă în practică pentru că unele prevederi au fost deja abrogate. Aşa se face că actualul ministru al justiţiei a pus în discuţie noul Cod Penal, în condiţiile în care la Codul de Procedură Penală încă se mai lucrează. În varianta "Macovei" însă, nu prea îşi mai găseşte locul "pericolul social". Adică exact motivul invocat de magistraţi în momentul în care mai toţi arestaţii au fost eliberaţi rând pe rând. Eliminarea "pericolului social" vine oarecum în contradicţie cu principiul prezumţiei de nevinovăţie, prevăzut chiar de Constituţie. Apoi, insulta şi calomnia, declarate "penale" de Curtea Constituţională, n-au fost reintroduse în proiect.

Codul lui Macovei are prevederi clare despre răspunderea penală a persoanei juridice, dar nu există metodologie pentru aplicarea lor. Cămătăria devine infracţiune. Exploatarea cerşetoriei, la fel. Sună bine! Numai că astfel de infracţiuni nu se pot dovedi decât prin organizarea unui flagrant. Aşa cum adulterul a stat mult şi bine în "penal" fără să existe vreo condamnare, probabil şi cămătăria va rămâne doar articol de lege. Şi limbajul s-a vrut a fi îmbunătăţit, astfel că e mai european să vorbim de "intoxicaţie" decât de "beţie". În final ajungem cu urna de vot şi la puşcărie. Deţinuţii vor avea drept de vot şi, cine ştie, poate până la urmă vor avea şi dreptul de a fi aleşi. Despre prevenţie şi probaţiune mai nimic. Dar e timp. Abia la nivel de proiect în dezbatere publică, Codul lui Macovei ar putea vedea lumina tiparului cel mai devreme peste un an. Până atunci, Codul Penal în vigoare împlineşte 40 de ani - o vârstă la care ar trebui să "ştie" ce vrea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite