Se schimbă coordonatele prezumţiei de nevinovăţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta în cazul lui Nicolae Romulas Mailat, presupusul criminal al Giovannei Reggiani, ridică o serie de semne de întrebare. În primul rând, s-a călcat practic în picioare principiul de

Ancheta în cazul lui Nicolae Romulas Mailat, presupusul criminal al Giovannei Reggiani, ridică o serie de semne de întrebare. În primul rând, s-a călcat practic în picioare principiul de drept al prezumţiei de nevinovăţie. Aşa e legea, criminalul nu-i criminal până nu e condamnat. Nu de public, ci de o instanţă.

Chiar şi când e vorba de Mailat! Fapta sa este de neiertat, dar asta nu înseamnă că trebuie să plătească alte sute de mii de români care muncesc cinstit în Italia.

Măcar ei să beneficieze de mult ignorata prezumţie de nevinovăţie. Acum, poliţiştii români nu mai au acces la ancheta din Italia. Niciunul nu s-a dus însă să bată cu pumnul în masă, să ceară expres să ajungă la Romulus Mailat. Dosarul are la bază doar mărturia misterioasei martore Emilia, despre care nu se mai ştie nimic, şi declaraţia lui Mailat.

"Nu am ucis-o, doar am jefuit-o", le declara Romulus Mailat anchetatorilor. De la Mailat este greu de crezut că s-ar fi aşteptat cineva să ştie definiţia "jafului", mai ales când fapta este urmată de moartea victimei, însă chiar şi aşa rromul de origine română beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Mai mult, s-a vehiculat că Emilia, cea care ar fi înştiinţat carabinierii despre grozăvia rromului, ar avea ceva probleme psihice. Nicăieri în lume o astfel de mărturie nu poate reprezenta o probă. Tabăra unde se aciuise Mailat a fost "zburată" de carabinieri imediat după incident, astfel că niciun colocatar al presupusului criminal nu mai e de găsit pentru completarea anchetei.

Cu siguranţă "criminalul" din Avrig va primi ani grei de puşcărie dacă va fi găsit vinovat, însă va fi nevoie de mult timp ca românii să scape de eticheta de infractori, cărora li s-a suflat în ceafă "basta, romeni" (gata, români - nr.). Mediatizarea excesivă a cazului a fost practic picătura de care autorităţile italiene aveau nevoie pentru a declanşa valul de expulzări care îi vizează în principal pe români.

Corul mediatic a anunţat pe mai toate vocile că un român a violat şi ucis o italiancă. În final, violul nu s-a confirmat, însă asta s-a trecut cu vederea atât de presă, cât şi de autorităţi. Italienii ne-au desfiinţat pur şi simplu, profitând şi de cele câteva zile de tăcere ale autorităţilor din România, care au fost blocate într-o inerţie greu de explicat.

Când s-au trezit la realitate şi aleşii noştri, vânătoarea de români era în toi în Peninsulă. Primii expulzaţi ne-au fost trimişi la pachet a doua zi după tragicul eveniment, Ministerul de Interne român fiind înştiinţat abia după ce avionul Milano-Bucureşti decolase din Italia, deşi acordurile dintre cele două ţări prevăd că o astfel de operaţiune trebuie anunţată cu măcar 24 de ore înainte. (Liliana Năstase)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite