Se schimbă castanii din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrii arbori sunt înlăturaţi cu utilaje specializate, iar în locul lor se plantează castani tineri. Edilii Oraşului Găzarilor vor să menţină Bulevardul Castanilor, vechi de mai bine de

Celebrii arbori sunt înlăturaţi cu utilaje specializate, iar în locul lor se plantează castani tineri.

Edilii Oraşului Găzarilor vor să menţină Bulevardul Castanilor, vechi de mai bine de un secol şi s-au gândit să-l întinerească prin replantarea de puieţi din aceeaşi specie. Viceprimarul Radu Socoleanu, deşi ştie că acest arbore este o specie sensibilă la poluare, susţine că bulevardul face parte din patrimoniul Ploieştiului şi primăria a decis să planteze tot castani.

Cum mulţi dintre arbori sunt într-o stare foarte proastă, având scorburi adânci şi trunchiul putrezit, era necesar să fie înlocuiţi cu puieţi, ne explică edilii. De înlocuire se ocupă Administraţia Domeniului Public şi Privat Ploieşti, care plantează noile exemplare de castani pe locul celor vechi.


Pentru tăierea castanilor vechi e nevoie însă şi de un acord al agenţiei locale de protecţia mediului.
"Noi nu dăm decât un punct de vedere cu privire la starea castanilor. Castanul e o specie foarte sensibilă la poluare, iar puieţii care acum sunt puşi sub arborii vechi se usucă", spune Cornelia Popa, de la Departamentul de protecţia naturii din cadrul agenţiei de mediu.


Sistem de hidratare prin picurare


Viceprimarul Radu Socoleanu spune că primăria a investit într-un sistem special de hidratare a castanilor prin picurare. Deocadată, însă, la faţa locului nu se văd decât buturugi şi utilaje de extragere a acestora din pământ. Primăria a dotat echipele de intervenţie cu utilaje specializate, dar operaţia merge greu din cauza stării precare a rădăcinilor, care se rup uşor. Etapa a doua va fi plantarea de puieţi.


Pe acest bulevard central se află în prezent 739 de castani, dintre care, în ultimii patru ani, au fost înlocuiţi 258. În prezent, în pepinierele locale există 835 de puieţi de castan, disponibili pentru înlocuire.


Pentru limitarea poluării pe Bulevardul Castanilor şi pentru o cât mai bună conservare a acestui monument natural, administraţia locală a luat, încă de anul trecut, hotărârea de a restricţiona circulaţia autovehiculelor de vineri seară până luni dimineaţă.


În weekend, Bulevardul Castanilor este foarte aglomerat, el fiind preferat de ploieştenii care vor să se plimbe şi de copiii care vin cu rolele sau cu bicicletele. Edilii spun că circulaţia autovehiculelor pe Bulevardul Independenţei, cu excepţia troleibuzelor, va fi interzisă pe întreaga perioadă de desfăşurare a acţiunii de plantare a puieţilor, traficul urmând a fi dirijat de agenţii Direcţiei Poliţiei Rutiere Prahova.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite