Unde schiezi în mijlocul verii: gheţarii şi pârtiile acoperite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un preţ care poate începe de la 200 de euro pe săptămână de persoană, cazarea şi 150 de euro, skipass-ul, poţi schia în toiul verii pe zeci de kilometri pe gheţarii din Alpi, la 3000 -

La un preţ care poate începe de la 200 de euro pe săptămână de persoană, cazarea şi 150 de euro, skipass-ul, poţi schia în toiul verii pe zeci de kilometri pe gheţarii din Alpi, la 3000 - 4000 de metri altitudine.

Din staţiunile de lângă gheţari ajungi uşor acolo unde zăpada durează tot timpul anului. Trebuie să ştii doar unde vrei să ajungi; cazare găseşti în multe zone chiar fără ajutorul agenţiilor, la faţa locului, fiind vorba de sute de staţiuni şi de mii de oferte. Un loc într-o vilă fără mari pretenţii costă în jur de 20 de euro de persoană pe noapte.

Vârful unde se termină Italia

Zona de schi Arabba - Marolada este parte integrantă din caruselul Dolomiti Superski, cu 1220 km de pârtii şi 464 instalaţii pe cablu. E alcatuită din 2 centre separate: Arabba şi gheţarul Marmolada.
În total sunt aici 62 de km de pârtii pentru toate nivelurile de performanţă, de la cele pentru începători până la experţi, sunt deservite de 7 telecabine, 12 telescaune şi 14 teleschiuri.
Reţeaua de pârtii din Arabba este conectată de gheţarul Marmolada, cu altitudinea de 3342 m, prin pârtii şi instalaţii pe cablu. Gheţarul oferă o zăpadă excelentă şi pe tot timpul verii, iar pârtiile din Arabba sunt deschise din decembrie pâna în aprilie.

Telecabina catre gheţarul Marmolada, unde se schiază tot anul, porneşte de la Malga Ciapela, şi ajunge la altitudinea de 3269; este punctul cel mai înalt din tot caruselul Dolomiti Superski. Cele mai multe locuri de cazare sunt în staţiunile aflate la cîţiva kilometri de accesul pe gheţar.Se pot practica: snowboard, carving, telemark, în stadionul de gheaţă patinaj, închirieri de snowmobile la Plan Boe, drumeţii de iarnă cu schiuri de tură sau rachete de zăpadă.

Din Elveţia cobori în Italia

Muntele Matternhorn este asociat cu staţiunea Zermatt din Elveţia. Există însă şi o altă parte a acestui munte, partea italiană, denumită de către italieni Cervinia.

Datorită conexiunii către Zermatt şi Valtournenche staţiunea oferă 315 km pârtii de schi, iar în Breuil-Cervinia-Valtournenche, 212 km de pârtii. Pârtiile către Zermatt pornesc din Plateau Rosa, cu altitudinea de 3400 m. Cele 10 km de pârtii de pe gheţarul Ventina sunt deschise şi în timpul verii. Pârtia cea mai interesantă este Ventina cu lungime de 7 km. Pornind de la altitudinea de 3450 m, ajunge la 2050 m în Cervinia, străbătând gheţarul Ventina.

Tot de la Plateau Rosa se ajunge la Piccolo Cervino/Klein Matternhorn cu 3483 m altitudine. Pârtiile din Cervinia sunt mai mult medii şi uşoare, confortabile cu instalaţii rapide. Cea mai lungă pârtie, de aprox. 20 km porneşte de la Plateau Rosa şi ajunge la Valtournenche.

Snowboarderii au snowparcul "Indian Park" cu 100 m lăţime, 1 km lungime. Gasim half-pipe, 4 jump, 3 rail şi posibilitate de slalom şi boarder-cross. Parcul este situat în aria Fornet-Plan Maison.
În afară de schi mai găsiţi un patinoar, piscine, saună şi masaj, squash, biliard, restaurante, baruri, discoteci.

Franţa - cel mai înalt vârf din Europa

Chamonix este situată la poalele muntelul Mont-Blanc, cel mai înalt punct din Europa, 4810 metri altitudine.
Staţiunea de schi situată parţial pe gheţar are variante nelimitate de off-piste (schi în afara pârtiilor amenajate), pârtii însorite situate la altitudini mari.

Este o staţiune adecvata mai mult pentru experţi. Datorită renumelui poate fi chiar aglomerată.
Oferă pârtii de schi între altitudinea de 1035 şi 3300 m. Din centrul localităţii Chamonix, telecabina Aiguille du Midi ajunge la 3842 altitudine. Acest punct este şi punctul de plecare către Vallee Blanche şi oferă, pe cîteva pârtii, o descensiune de 22 km lungime. Acest itinerariu nu este nici marcat şi nici supravegheat!

Din localitatea Chamonix trenul de gheţar mai urcă până la altitudinea de 1913 metri, la Montenvers. Locaţia oferă o panoramă către gheţarul Mer de Glace ("marea de gheaţă") şi acces la inima gheţarului prin peştera de gheaţă, cu sculpturi refăcute anual.

Din localitatea Argentiere telecabina Lognan şi Grand Montet transportă doritorii până la altitudinea de 3275 m.
În zona Grands Montets găsim 2800 ha pentru schi, atât pârtii marcate cât şi variante de off-piste. Cea mai lungă partie din această zonă are o lungime de 3233 m.

Austria, pe cea mai lungă pârtie din lume

Regiunea Solden - Otztal are pârtii de peste 3000 m şi are renume de << Ibiza Alpilor >> . A fost aleasă de 3 ori cea cea mai bună staţiune de schi şi snowboard din Austria.

Schiorii şi snowboarderii sunt aşteptaţi pe 141 km de pârtii, cu 34 de instalaţii de transport pe cablu moderne. În această regiune gasim şi cea mai lungă pârtie din lume, cu o lungime 14 km. Pentru iubitorii schi "freeride" există versantul Rettenbachtal, cu o lungime de 6 km. Pârtiile sunt situate între altitudinile 1370 - 3260 m, deci sunt practicabile pe tot parcursul anului.

Schiorii si snowboarderii sunt aşteptaţi cu numeroase posibilităţi de apres ski, atât în vale, cât şi în zona pârtiilor.

La Solden vă puteţi caza în "Satul din zăpadă" - un complex de clădiri, aflate pe gheţar, construit din zăpadă şi gheaţă, în stil iglu. Încăperile sunt aranjate sub formă de stea, sunt legate prin coridoare şi tot aşa comunică şi cu sala principală.

In complexul de cladiri se poate petrece şi noaptea, propietarii asigură haine calde şi saci de dormit rezistente până la -40ŢC. Mai au programe ineresante, ca << noaptea de supravietuire >> , prezentarea detectorului de avalanşă, pregătirea ceaiului din zăpadă, sau perecerea nopţii în aer liber pe gheţar.

Cei mai accesibili gheţari

Din 1997, de când s-a deschis cea mai lungă linie de tren subteran din lume, Gheţarul Molltal a devenit cel mai uşor de accesat şi cel mai stabil din punct de vedere a zăpezii, din Karintia.

În mai puţin de 8 minute trenul subteran parcurge o diferenţă de nivel de 1000 de metri, până la staţia intermediară, la 2200 m, de unde până la 2800 m se poate ajunge cu telecabine de 6 locuri. Pe gheţarul propriu-zis găsim 35 de km de pârtii de schi. Pârtii late, foarte bine întreţinute aşteaptă schiorii şi snowboarderii din octombrie până în mai, iar pârtiile superioare sunt deschise şi pe timpul verii.

Posibilităţi de cazare şi agrement în satele apropiate: Flattach, Obervellach, în localitatea Mallnitz, lângă Ankogel.

Între cele două staţiuni de schi (Ankogel şi Molltal) circulă skibus gratuit. Pe Gheţarul Stubai (1750-3200 m), la doar 10 km de capitala regiunii Tirol, Innsbruck, pârtiile de schi şi snowboard sunt practicabile pe tot parcursul anului.
Pe gheţarul propriu-zis găsim cea mai largă arie de schi de pe gheţar din Austria: 68 km de pârtii de schi, printre care şi pârtii negre (mai rar întâlnite pe gheţari).

Staţiunea dispune în total de 110 km de pârtii, în toate categoriile de dificultate, pentru toate nivelele de pregătire.

Gheţarul este alcătuit de fapt din 5 gheţari, dintre care cel mai mare este Eisjochferner. În timpul verii, pe gheţar funcţioneză 4 instalaţii de transport pe cablu, care deservesc mai multe pârtii (în funcţie de starea zăpezii), dar în luna august nu se poate schia decât pe Gheţarul Windachferner.

Cele mai comode: pârtiile acoperite Zeci de pârtii acoperite, funcţionale pe timpul verii, sunt deschise în Marea Britanie, Germania, Finlanda, Olanda sau Franţa. Costurile sunt ceva mai mari, pârtiile mai mici, dar e mult mai comod…

Milton Keynes Xscape
Milton Keynes Xscape din Marea Britanie, un complex aflat la 80 de kilometri de Londra. Există aici trei pârtii, dintre care două de 170 de metri, cu schi-lift, iar a treia de110 metri, pentru începători. Lumina este asigurată de un sistem de oglinzi care o face să semene cu cea naturală.
Preţul este de 15 lire sterline pentru o oră, inclusiv închirierea de schiuri şi clăpari sau placă de surf. După schi vizitatorii se pot relaxa în cafenea.

Snow Valley
E cea mai mare din Belgia. Are trei pârtii, cea pentru avansaţi având o lungime de 235 de metri şi patru instalaţii pe cablu. A doua pârtie este pentru copii şi începători, iar snowboarderii au şi ei propriul spaţiu, cu halfpipe, bare şi schi-lift. Tariful pentru este de 12,50 euro pe oră, un card de acces pentru 12 ore costă 110 euro, iar abonamentul pentru toată vara (din aprilie până pe 31 august) ajunge la 299 de euro.

Madrid Xanadu
Este situată lângă Madrid. Este vorba despre un uriaş mall, în zona Arroyomolinos, în care se află peste 200 de magazine, în jur de 30 de restaurante. Accesul pe pârtie costă începând cu 11 euro pentru o oră, iar un abonament trimestrial ajunge la 142 de euro.

Noux-les-Mines
În nordul Franţei, lângă Lille. Noux-les-Mines e un complex cu mai multe pârtii, cea mai mare de peste 300 de metri, toate construite pe un relief asemănător celui natural. Vizitatorii au la dispoziţie peste 10.000 de metri pătraţi acoperiţi cu zăpadă, cu zone pentru snowboard şi pentru începători.




Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite