Au scăpat de concedieri colective

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele firme au tăiat din salarii, iar altele au preferat să îşi disponibilizeze pe rând angajaţii. Statisticile arată însă că numărul şomerilor aproape s-a dublat, din octombrie.

Numărul şomerilor din judeţul Bihor se apropie de 11.000. Pentru o parte dintre ei sunt responsabile companiile care au făcut concedieri colective în perioada octombrie 2008 – 23 aprilie 2009.
Numărul şomerilor a crescut de la 6.000 de persoane, în luna octombrie, ajungând să fie aproape dublu. Au contribuit şi firmele care au disponibilizat un număr semnificativ de persoane, fără a figura însă pe lista concedierilor colective.
„Dacă au concediat în fiecare zi câte două persoane, legea nu le încadrează la concedieri colective”, spune Dorel Drăghici, director executiv la  Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor.
Potrivit statisticilorAJOFM Bihor, ca urmare a încetării definitive a actitivăţii unor companii, şi-au pierdut locul de muncă 1.043 de persoane. Din cauză că întreprinderile nu aveau comenzi au fost concediaţi 1.093 de bihoreni.

Au revenit asupra deciziei

Ca urmare a restrângerii activităţii pe timp de iarnă au fost disponibilizate 560 de persoane. Dintre companiile care şi-au prezentat intenţia de a trece la concedieri colective, unele s-au râzgândit. Fabrica de încălţăminte Evaltina, care anunţa că, din martie, îşi va înceta definitiv activitatea, urma să concedieze 57 de persoane. „Nu am avut comenzi şi nu am vrut să le dau angajaţilor concediu fără salariu, fiindcă nu aveam garanţia că se va schimba ceva într-o lună. Am avut noroc şi a apărut o comandă. Nu m-am gândit niciodată să reduc salariile angajaţilor. Aş fi preferat să închid afacerea, decât să lucrez cu salariaţi nemulţumiţi”, povesteşte Leontina Peleş, managerul firmei Evaltina.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite