A scăpat din Irak şi a murit la Râmnicu Sărat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

locotenent-colonelul Ştefan Bălan, comandantul Batalionului 280 Infanterie, şi-a pierdut viaţa într-un accident de circulaţie în apropiere de Râmnicu Sărat. Alături de el a murit şi soţia

locotenent-colonelul Ştefan Bălan, comandantul Batalionului 280 Infanterie, şi-a pierdut viaţa într-un accident de circulaţie în apropiere de Râmnicu Sărat.
Alături de el a murit şi soţia sa, iar fetiţa lor, în vârstă de 14 ani, se zbate între viaţă şi moarte la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde a fost adusă cu un elicopter SMURD. Copilul a fost diagnosticat cu o fractură craniană gravă, medicii arătându-se foarte rezervaţi în privinţa şanselor de viaţă. Alte două persoane care se aflau în maşină au fost rănite.
Locotenent-colonelul ştefan Bălan plecase de la Aeroportul militar Otopeni, cu maşina personală, împreună cu soţia, fiica sa şi încă două persoane. Din primele cercetări ale poliţiei, se pare că militarul a adormit la volan, maşina intrând pe contrasens şi izbind frontal un Volkswagen Golf care se deplasa regulamentar. şoferul acestei maşini a fost şi el grav rănit. Tragedia a avut loc în jurul orei 13,00, la ieşirea din Râmnicu Sărat. ştefan Bălan mai avea doar câţiva kilometri până să ajungă acasă, la Focşani.
Militarii din subordinea lui ştefan Bălan au văzut îngroziţi moartea comandantului lor. Ei se aflau într-un autocar ce mergea în spatele Skodei Octavia conduse de cel care reuşise să-i aducă sănătoşi din Irak. Împrejurările în care s-a produs accidentul sunt cercetate de o comisie condusă de comandantul Brigăzii 282 Mecanizate şi de Serviciul Poliţiei Rutiere Buzău.

"Plecăm, mama, plecăm unde vrei tu!"
"Am trecut prin multe momente grele, dar am depăşit tot ce ne-a ieşit în faţă. Am suportat şi atacuri cu mijloace explozive improvizate", povestea, ieri, la câteva minute după aterizarea pe Otopeni Militar, locotenent-colonelul ştefan Bălan. Pe pistă, soldaţii au fost aliniaţi doar de cântecul fanfarei, familiile aşteptându-i în Focşani. Singurul care i-a avut aproape pe cei dragi a fost comandantul ştefan Bălan, aşteptat chiar pe pistă de soţie şi de fiică. Era ora 10,15. Nimeni nu avea cum să ştie că lacrimile bucuriei prevesteau tragedia ce avea să urmeze. "Eu n-am vrut să plece, dar trebuia să-şi facă datoria. Oricum, după 18 ani de căsnicie cu un militar, m-am călit", a spus Maricica Bălan, lăcrimând discret în timp ce-şi ţinea soţul de mână. Pentru că părinţii nu-şi mai dădeau drumul din braţe, fetiţa lor nu mai avea răbdare: "Hai, hai să plecăm, nu mai plecăm?". "Plecăm, mama, plecăm unde vrei tu!", a venit răspunsul mamei sale… În câteva minute, militarii au pornit la drum spre casă cu un autocar. ştefan Bălan a fost singurul care a plecat cu maşina sa.

Pe 3 august urma să aibă loc ceremonialul de sosire a militarilor focşăneni
Ultimii 30 din cei 450 de militari ai Batalionului 280 Infanterie Focşani s-au întors din Irak, ieri-dimineaţă, pe Aeroportul militar Otopeni, după şase luni în care au participat la 1.500 de misiuni de pază şi escortă. Detaşamentul a fost întâmpinat de şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-locotenent dr. Sorin Ioan, care s-a declarat "mândru" de activitatea batalionului în cadrul operaţiunii italiano-române "Antica Babilonia VI". Pentru militari urmează trei zile de carantină şi abia apoi concediile de odihnă, care vor dura cel mult o lună şi jumătate. Pe data de 3 august, la Batalionul 280 Infanterie urma să aibă loc ceremonialul de sosire acasă a militarilor focşăneni din Irak.Batalionul 280 a fost înlocuit în centrul de la Camp Mitica, de lângă Nassiryah, de Batalionul 811 Dej, supranumit şi "Dragonii Transilvaniei".

Stefan Bălan, un militar de carieră
Locotenent-colonelul ştefan Bălan s-a născut la 1 august 1967, în Focşani, judeţul Vrancea. Între anii 1985-1988 a urmat cursurile şcolii de Ofiţeri Activi "Nicolae Bălcescu", arma infanterie. Prima funcţie de comandant de pluton a îndeplinit-o la Regimentul 282 Mecanizat "Unirea Principatelor", din Focşani, unde a ocupat ulterior diferite alte funcţii de comandă şi stat major. Începând cu luna mai 2005, a preluat comanda Batalionului 280 Infanterie. Ofiţerul a absolvit cursuri de pregătire la Academia Naţională de Apărare a Poloniei (2000) şi la şcoala NATO de la Oberammergau (2001). În 2004 a absolvit, ca şef de promoţie, Facultatea de Comandă şi Stat Major din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare, din Bucureşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite