Nu scăpăm de scumpiri la gaze şi electricitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a crescut deja la bursa de energie, preţul electricităţii ar putea fi majorat, în 2007, şi pentru consumatorii casnici, în cazul unei secete prelungite Dacă la 1 iulie vom

După ce a crescut deja la bursa de energie, preţul electricităţii ar putea fi majorat, în 2007, şi pentru consumatorii casnici, în cazul unei secete prelungite

Dacă la 1 iulie vom scăpa de o scumpire a energiei electrice şi a gazelor naturale, autorităţile nu ne garantează că acelaşi lucru se va întâmpla până la sfârşitul anului. În cazul în care seceta va persista, iar preţul petrolului va continua să crească, efectele vor fi resimţite şi în facturile consumatorilor casnici.

"Având în vedere prognozele meteorologice extrem de pesimiste, o ajustare a preţurilor la energia electrică pentru consumatorii casnici, pe parcursul acestui an, nu este exclusă", a informat ieri Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Potrivit reglementatorului, şi preţul gazelor naturale s-ar putea scumpi, în cazul în care vor apărea elemente "nefavorabile", cum ar fi majorarea cotaţiei petrolului. Influenţele secetei se resimt cel mai bine la bursa de energie, unde preţul electricităţii a crescut deja. Pe Piaţa pentru Ziua Următoare, unde companiile tranzacţionează energie pe intervale orare pentru a doua zi şi care reflectă cel mai bine situaţiile delicate ale sistemului energetic, de tipul lipsei combustibilului sau a apei, preţurile au urcat ieri la intervale cuprinse între 110 lei şi 230 lei/MWh. Exact cu două luni în urmă, pe 20 aprilie, energia se vindea la preţuri aflate între limitele 130 lei şi 160 lei/MWh.

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica stau cu ochii pe cer

Pe Piaţa Contractelor Bilaterale (PCCB), unde se încheie contracte pe termen mai lung, complexul energetic Craiova a vândut ieri pachete de energie chiar şi cu peste 180 lei/MWh. În luna aprilie, Craiova a obţinut pentru energia vândută circa 170 lei/MWh.

Din cauza debitelor scăzute faţă de media multianuală a perioadei, producţia de electricitate la Porţile de Fier a scăzut cu 40%. Hidroelectrica asigură în mod normal 30% din producţia totală de energie, fiind cel mai mare producător, astfel încât situaţia acesteia se reflectă asupra pieţei. De asemenea, dacă seceta se va prelungi, iar temperaturile vor urca şi mai mult, ar putea determina închiderea reactorului nuclear de la Cernavodă. "Trebuie spus că există situaţii în care se poate funcţiona chiar şi aproape de 40 de grade", a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica. Acesta a adăugat că problema mare va fi asigurarea apei de răcire a reactoarelor, cel de-al doilea urmând să fie racordat la sistem în luna iulie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite