Vom scăpa de încălzirea globală timp de zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încetinirea circulaţiei oceanice va scădea efectul încălzirii globale în următorii câţiva ani Curentul Golfului provoacă, din nou, dispute. Efectele încălzirii globale se vor

Încetinirea circulaţiei oceanice va scădea efectul încălzirii globale în următorii câţiva ani

Curentul Golfului provoacă, din nou, dispute. Efectele încălzirii globale se vor resimţi mai puţin în următoarea perioadă, ca urmare a scăderii temperaturilor apelor oceanice în Europa şi America de Nord. Aceasta este concluzia controversată a unui studiu publicat la sfârşitul săptămânii trecute, în revista "Nature".

O echipă de cercetători coordonaţi de Noel Keenlyside de la Institutul de Ştiinţe Marine din Leibniz, din Germania, a spus că, în următorii ani, temperaturile vor înregistra un declin din cauza încetinirii circulaţiei curenţilor oceanici. El îşi bazează afirmaţia pe rezultatele unui sistem computerizat pe care l-a pus recent la punct.

Acest sistem permite cunoaşterea în amănunt a influenţei pe care curenţii oceanici o au asupra climei planetare. "Rezultatele noastre arată că temperaturile globale se vor stabiliza sau se vor răci în cursul următorilor zece ani, ca urmare a fluctuaţiilor naturale. Pe termen lung însă, temperaturile vor continua să crească", a specificat Noel Keenlyside.

Nordul Atlanticului se răceşte

Curentul Golfului este un curent oceanic cald de suprafaţă care deplasează apa din Golful Mexicului de-a lungul Oceanului Atlantic spre Marea Britanie. Curentul oceanic exercită influenţe climatice la nivelul întregii planete.
Meteorologii germani spun însă că acest curent înregistrează o scădere a intensităţii, fapt pentru care va avea loc un efect de răcire a apelor din nordul Oceanului Atlantic. Prin urmare, "răgazul" planetei nu va fi decât de aproximativ un deceniu. Aceasta este o evoluţie susceptibilă a tempera uraganele, canicula şi intemperiile. Dar, pe termen lung, se va menţine tendinţa de creştere a temperaturilor medii globale.

Rezultatele sunt "încurajatoare"

Richard Wood, climatolog la Biroul Meteorologic din Marea Britanie, a analizat rezultatele "încurajatoare" privind ameliorarea previziunilor meteo. El făcea însă un comentariu asupra acestui articol apărut în revista "Nature", subliniind că "anumite puncte merită să fie clarificate. Circulaţia termohalină nu depinde numai de temperatură, ci şi de salinitatea apelor oceanice".

Teoria încetinirii acestui curent oceanic a mai fost avansată, în ultima vreme. Şi cercetătorul Harry Bryden de la Centrul oceanografic naţional din Marea Britanie a ieşit la rampă cu o astfel de teorie, în 2005.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite