Un nou scandal zguduie CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când Porter Goss a demisionat din fruntea CIA, el a spus că motivul e "misterios". După ce, la câteva zile, nr. 3 din CIA, Kyle Dustin (Dusty) Foggo, l-a urmat pe şef, ziare prestigioase precum

Când Porter Goss a demisionat din fruntea CIA, el a spus că motivul e "misterios". După ce, la câteva zile, nr. 3 din CIA, Kyle Dustin (Dusty) Foggo, l-a urmat pe şef, ziare prestigioase precum "Le Monde" s-au întrebat dacă în plecarea lui Goss n-a jucat un rol, un scandal implicând CIA, adăugând că ipoteza nu e absurdă.
Despre ceea ce se întâmplă în CIA s-au scris multe, între noile elemente aduse în discuţie fiind şi acela că, la Casa Albă, consilierii preşedintelui în domeniul serviciilor de informaţii l-ar fi avertizat pe Bush asupra riscurilor scandalului, ei fiind neliniştiţi din cauza anchetelor în curs privind o afacere de corupţie ce-l implica pe nr. 3 în CIA, Foggo, şi-l puteau atinge indirect pe Goss. Ca urmare, n-a fost o surpriză că Foggo şi-a dat demisia, anunţând-o prin e-mail. El era director executiv al CIA, lucra direct cu Goss, care-l şi numise, iar acum era în centrul suspiciunilor privind o vastă reţea de corupţie implicând furnizori ai Pentagonului, prostituate, membri ai Congresului şi lobby-işti. Investigaţiile FBI şi ale serviciului de inspecţie generală al CIA au pornit de la partidele de poker organizate de Brent Wilkes, patronul ADCS. La ele participau, între alţii, fostul reprezentant republican Randy Cunningham, azi ispăşind o pedeapsă la închisoare pentru mită, şi Kyle Foggo, cu care Wilkes era prieten din liceu. Acelaşi Wilkes a depus mărturie în procesul în care Cunningham a fost condamnat opt ani. Acum, FBI încearcă să stabilească dacă ADCS a beneficiat şi de sprijinul lui Foggo, pe lângă al lui Cunningham, când a obţinut contracte de 80 milioane de dolari. Despre partidele de poker organizate în hotelurile Watergate şi Westin din Washington, Goss spune că nu le-a frecventat ca director al CIA, dar n-a negat în mod explicit că n-a făcut-o când era reprezentant republican de Florida şi conducea Comisia de informaţii a Camerei Reprezentanţilor. "New York Times" scria că ancheta asupra lui Cunningham a dus la un al doilea val de investigaţii privind comportamentul oficialilor CIA, Departamentului Securităţii Interne şi membrilor amintitei Comisii de informaţii. Un fost agent CIA susţine că Goss n-a participat la partidele de poker incriminate, însă subordonaţi ai săi ar fi făcut-o şi e posibil că la ele au fost livrate şi prostituate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite