Încă un scandal la autostradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii angajaţi ai Bechtel au primit notificări de concediere din cauza lipsei lor de performanţă, şi nu a lipsei de bani. Decizia companiei Bechtel de a sista lucrările la autostradă din luna ianuarie i-a luat prin surprindere pe angajaţii de pe şantierul de la Chiribiş.

Vestea disponibilizărilor le-a fost comunicată angajaţilor în scris, prin poştă. Oamenii sunt anunţaţi de desfacerea contractului de muncă.

Americanii de la Bechtel au găsit în unele cazuri diferite motive să îşi concedieze angajaţii. „Eu am fost în concediu de boală, dar am auzit de la colegii mei de intenţia lor de a ne da afară. Ştiam că nu pot să îmi desfacă contractul de muncă pe perioada concediului de boală, aşa că nu m-am impacientat.

În data de 8 decembrie, am primit însă acasă un plic care conţinea un preaviz şi decizia de desfacere a contractului de muncă”, spune Mugurel Mârza, unul din angajaţii concediaţi.

Examen pe ascuns

Cu toate că motivaţia recentă a firmei Bechtel de a-şi concedia angajaţii a fost neplata lucrărilor de către Guvern, muncitorilor li s-a spus cu totul altceva.

„Nu au pomenit nimic de banii ce trebuie să îi primească. Ne-au comunicat că performanţele noastre la locul de muncă nu mai sunt cele corespunzătoare”, declară Gheorghe Tăut, un fost angajat al Bechtel.

În scrisoarea trimisă de Bechtel angajaţilor se arată că „în urma evaluării performanţelor din perioada iulie - septembrie ale salariatului, în conformitate cu cerinţele prevăzute de fişa postului, se impune trimiterea salariatului în faţa comisiei de evaluare.

Procedura de evaluare a performanţei la locul de muncă a fost făcută în baza unui examinări orale, iar comisia de evaluare a stabilit că performanţele angajatului sunt necorespunzătoare”. Muncitorii spun însă că nu au cunoştinţă de vreun examen la care să fi fost supuşi.

Bechtel arată spre Guvern

„Regretăm că trebuie să luăm această măsură, dar nu putem continua lucrările fără a fi plătiţi şi fără a avea acces liber şi fără obstacole la suprafeţe de teren cu o întindere considerabilă, situate una în continuarea celeilalte“, declară Bogdan Sgârcitu, purtătorul de cuvânt al companiei, infirmând motivele comunicate angajaţilor în scrisorile de concediere.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a fost notificat de Bechtel despre intenţia de concediere a 1.559 de persoane şi va demara un control, pentru a verifica modul în care au fost făcute concedierile.

2.300 de şomeri

Lucrările la Autostrada Transilvania se vor opri complet începând cu 11 ianuarie 2009, când Bechtel va da afară 2.311 muncitori din cei aproximativ 2.400 de angajaţi. Având în vedere că pe perioada iernii locurile de muncă vacante sunt foarte puţine, majoritatea disponibilizaţilor vor îngroşa rândurile şomerilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite