Un sat din China a fost construit într-o peşteră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satul Zhongdong, din regiunea Ziyun, aflată în provincia Guizhou din sud-vestul Chinei, a fost ridicat într-o peşteră. Peste 20 de familii de chinezi Miao, o minoritate care este înrudită

Satul Zhongdong, din regiunea Ziyun, aflată în provincia Guizhou din sud-vestul Chinei, a fost ridicat într-o peşteră. Peste 20 de familii de chinezi Miao, o minoritate care este înrudită cu populaţiile din sud-estul Asiei, au venit aici în urmă cu o jumătate de secol şi au clădit case chiar în deschiderea unei peşteri.

Ultimii oameni de peşteră

Peştera este atât de mare încât ar putea cu uşurinţă să fie transformată într-un hangar pentru avioanele de linie. Casele nu au acoperiş, pentru că, de altfel, nici nu au nevoie de unul, întrucât peştera oferă cea mai bună protecţie împotriva vicisitudinilor vremii. Sătenii îşi cultivă legumele şi cerealele în valea de sub munte şi nu vor să renunţe la modul lor de viaţă. "A venit cineva de la Beijing şi a încercat să ne convingă să ne mutăm în vale. Spunea că suntem ultimii oameni de peşteră din lume", povesteşte liderul comunităţii, Wang Fengguan. "Noi i-am explicat că în vale sunt inundaţii şi deci nu are rost să ne chinuim degeaba", îşi aminteşte el.

Doar o potecă şi internet

Autorităţile s-au lăsat înduplecate şi, pentru că şi nivelul de trai al acestor săteni trebuia sporit cumva, li s-a adus curent electric. Accesul până la locuinţele din peşteră este însă foarte dificil. Totul se cară în spate, pe o potecă îngustă şi abruptă, pe care numai cei care au condiţie fizică pot răzbate. Aşa au fost aduse maşini de spălat, frigidere şi chiar computere, pe care un inginer dintr-un sat vecin le-a racordat şi la internet. Prin mijlocul satului curge un izvor limpede, iar hrana oferită de terenurile agricole de la poalele muntelui este simplă, dar sănătoasă. Cu toate acestea, satul are din ce în ce mai puţini locuitori, pentru că tinerii preferă să meargă la oraş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite