Premieră pe piaţa şantierelor navale: toate companiile au înregistrat pierderi - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internă scrie despre pierderile de pe piaţa şantierelor navale, reducerile în magazinele de mobilă şi despre corectitudinea taxei pe fast food. Printre alte subiecte, Prima Casa e o fabrică de produse toxice, iar Franţa face presiuni asupra Renault.

Premieră pe piaţa şantierelor navale: toate companiile au înregistrat pierderi

Şantierele navale din România au terminat anul 2009 pe pierdere şi au fost nevoite să disponibilizeze aproape 20% din totalul angajaţilor din cauza lipsei de comenzi noi. Anul 2010 se anunţă crucial pentru piaţă, având în vedere că majoritatea contractelor vechi se vor încheia.

„Oficial, România nu a semnat niciun contract nou în 2009. Din această cauză, firmele au terminat anul 2009 pe minus. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva”, a declarat pentru Financiarul Gelu Stan, director în cadrul Asociaţiei Naţionale a Constructorilor de Nave din România.

Prima Casă - o fabrică de produse toxice

Oficialii au precizat că dacă au fost accesate doar 485 milioane de euro din limita plafonului de garantare de 1 miliard de euro, acest proiect poate fi rostogolit şi în 2010 până la epuizarea sumei.

Pentru ca "Prima Casă", un program care nu s-a distins prin succese deosebite, să fie justificat în faţa opiniei publice, guvernanţii au avut grijă să îl prezinte într-o nouă dimensiune, una axată pe achiziţionarea de locuinţe noi, şi nu pe vânturarea în piaţă a aceloraşi apartamente vechi, scrie Curierul Naţional.

Încep reducerile la magazinele de mobilă

Producătorii de canapele, dormitoare sau bucătării se laudă zilele acestea cu promoţii de 50%. Vor să lichideze stocurile, nu de alta, dar noua colecţie ar trebui expusă din martie. Într-o săptămână, de când au apărut anunţurile cu reduceri, vânzările magazinelor de mobilă au crescut considerabil, scrie Ziarul Financiar.

Cât de corectă este taxa pe fast-food?

Din martie vom avea o taxă pe junk-food. Dar ce facem cu produsele din agricultura ecologică? Acestea sunt declarativ sănătoase, prin urmare nu sunt prinse în suprataxă. Însă realitatea industriei alimentelor eco e presărată cu ingrediente la fel de nesănătoase ca şi cea mai umilă pungă de chips-uri tradiţionale. Junk-food-ul eco e scump şi nesănătos. Concluzia? Taxa pe fast-food penalizează mâncarea, şi nu neapărat produsul nociv, conchide Money.

Franţa face presiuni asupra "Renault"

Guvernul francez face presiuni asupra producătorului auto "Renault" SA, al doilea pe plan intern, în privinţa asigurării siguranţei posturilor din ţară, în condiţiile în care rata şomajului este una ridicată, potrivit Bursa.

Christian Estrosi, ministrul Indus-triei din Franţa, l-a convocat, astăzi, pe directorul de operaţiuni din cadrul "Renault", la biroul său, ca urmare a apariţiei informaţiilor cu privire la o eventuală mutare a producţiei de noi autoturisme mici în Turcia. De menţionat că statul francez controlează 15,01% din "Renault".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite