Cea mai sângeroasă zi a războiului din Liban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

stare. La rândul lor, libanezii n-au fost ocoliţi de noi probleme create de durele bombardamente israeliene, în timp ce în Gaza au murit 24 de palestinieni - un alt record. Pe acest fundal,

stare. La rândul lor, libanezii n-au fost ocoliţi de noi probleme create de durele bombardamente israeliene, în timp ce în Gaza au murit 24 de palestinieni - un alt record. Pe acest fundal, eşecul Conferinţei de la Roma asupra Libanului a trecut aproape neobservat.
Analiştii militari israelieni caută în timp spre a mai găsi un eveniment similar, când nouă militari ai Tsahal au pierit într-o singură zi. Este cea mai sângeroasă zi din cele 16 ce s-au scurs până acum din acest război. Reunit de urgenţă, cabinetul de securitate a decis să intensifice operaţiunile împotriva Hezbollah. S-a dat lumină verde unor masive bombardamente în localităţile considerate bastioane ale mişcării şiite. Potrivit unor surse convergente, există opinii în favoarea unei incursiuni masive până la fluviul Awali (la peste 60 km de frontiera cu Israelul) pentru a se distruge rampele de lansare a rachetelor. La rândul ei, presa din Tel Aviv insistă asupra forţei de rezistenţă a Hezbollah, cât şi asupra faptului că, după 15 zile de lupte, mişcarea nu dă semne că ar fi slăbit, iar arsenalul său e folosit la maximum. În atare condiţii, n-a fost, deci, o surpriză că aviaţia israeliană a "tocat" pur şi simplu Libanul de sud şi Câmpiile Bekaa (est), după ce mai înainte lovise oraşul port Tyr (83 km sud de Beirut). De asemenea, a fost bombardată o bază a armatei libaneze, sub dărâmături fiind prinşi zeci de oameni. De altfel, medicii libanezi susţin că muniţia utilizată de Israel provoacă răni neobişnuite. În ce priveşte condiţiile în care au decedat cei nouă soldaţi israelieni, Tsahal a relatat că opt dintre ei şi-au pierdut viaţa, iar alţi 22 au fost răniţi după ce o coloană de blindate a fost prinsă în ambuscadă, într-un moment în care se credea că operaţiunea lansată la 12 iulie ar putea fi mai relaxată, întrucât Tsahal a obţinut succese semnificative. Între acestea era citată cucerirea localităţii Bint Jbeil, fief al Hezbollahului. Or, tragicele evenimente de miercuri arată că lucrurile nu stau chiar aşa. Al nouălea militar a murit, alţi trei fiind răniţi în sectorul Marun al-Ras, un sat aflat la 3 km sud de Bint Jbeil. Până acum, 33 de soldaţi israelieni şi 18 civili au murit, iar de partea libaneză s-au înregistrat 433 morţi, în cea mai mare parte a lor civili. În fine, dacă vorbim de superlative, miercuri, Hezbollah a trimis 151 de rachete în nordul israelian, doborând recordul de la 18 iulie - 136.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite