"Va curge sânge" o pagină din istoria zbuciumată a petrolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de ceremonia de la "Kodak Theater", din cele cinci nominalizări, şansele de a câştiga Oscarul pentru cel mai bun film erau împărţite, în mod aproape egal, la casele de pariuri,

Înainte de ceremonia de la "Kodak Theater", din cele cinci nominalizări, şansele de a câştiga Oscarul pentru cel mai bun film erau împărţite, în mod aproape egal, la casele de pariuri, între "Nu există ţară pentru bătrâni" şi "Va curge sânge".

Până la urmă, trofeul a fost primit de filmul fraţilor Coen, care a mai cules încă trei distincţii, în vreme ce pelicula rivală a trebuit să se consoleze cu Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal şi cea mai bună imagine.

Nu putem şti care a fost diferenţa de voturi dintre cei doi principali competitori - cifrele nu sunt date niciodată publicităţii -, dar probabil scorul a fost strâns, iar publicul românesc, după ce a văzut filmul câştigător, are acum posibilitatea să se convingă că marele "învins" nu e cu nimic mai prejos.

Prospectorul care va deveni miliardar...

"Sângele" din titlu, cu trimitere directă la Vechiul Testament, are o încărcătură metaforică, referindu-se de fapt la petrol, fluidul vital fără de care economia modernă ar fi de neconceput şi în jurul căruia s-au dezlănţuit atâtea pasiuni şi atâtea drame sângeroase, aşa cum îşi găsesc întruchipare în figura centrală a filmului, demonicul magnat al aurului negru, la început un amărât de prospector, magistral interpretat de Daniel Day-Lewis.

Numai un actor de calibrul lui ar fi putut susţine timp de 20 de minute, fără a rosti un singur cuvânt, secvenţele de deschidere, când, pe fundalul unui peisaj dezolant, un individ singuratic sapă, sapă fără întrerupere, cu o îndârjire supraomenească, în solul arid.

El caută, deocamdată, nu ţiţei, ci argint. Suntem la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, şi în înverşunarea sa sălbatică, subliniată de o partitură muzicală extraordinară, personajul pare a căpăta proporţiile unui mit.

Cu banii câştigaţi din filonul descoperit, prospectorul, pe care aflăm că îl cheamă Daniel (nume biblic!) Plainview, se va reprofila din mers, trecând la forarea de puţuri petroliere. Treptat va strânge o oarecare avere şi va adopta copilul unui muncitor ucis în timpul lucrului la una dintre exploatările primitive ale vremii.

Mai târziu, se va folosi de el pentru a determina prin înşelăciune pe fermierii săraci dintr-o prăfuită aşezare californiană, Little Boston, să-şi vândă pământurile sub care a aflat, pe căi misterioase, că se ascunde o mare nesfârşită de ţiţei. Va deveni, astfel, imens de bogat şi în acelaşi timp tot mai retras în sine, un mizantrop nutrind un dispreţ nemărginit faţă de semenii săi, de tot ceea ce îl înconjoară.

... Şi adversarul său, predicatorul fanatic

În faţă i se ridică însă un adversar pe măsură, fanaticul predicator Eli (alt nume biblic!) Sunday, fratele celui care i-a dezvăluit lui Daniel vestea despre comoara din subsol, pentru a profita şi el de pe urma acesteia. În mod straniu, în economia filmului, unul şi acelaşi actor, Paul Dano, interpretează partitura ambilor fraţi, ceea ce creează la început o oarecare confuzie. Predicatorul îşi concepe misiunea cu acelaşi zel cu care Daniel îşi duce la capăt setea de înavuţire, fiecare căutând să-l distrugă pe celălalt.

Finalul îl va găsi pe Daniel complet însingurat, rupt până şi de propriul său fiu (o altă aluzie la Vechiul Testament) şi înfruntându-se pentru ultima oară cu Eli, după ce acesta, anterior, îl umilise în public, silindu-l să se căiască pentru păcatele săvârşite. Subtextul e oarecum derutant, capitalul (simbolizat de petrol) şi fervoarea religioasă fiind socotite ca forţe motrice opuse, dar şi simbiotice, care pun în mişcare societatea modernă.

E posibilă comparaţia cu "Cetăţeanul Kane"?

Evocare a epocii capitalismului sălbatic, "Va curge sânge" este vag inspirat din romanul astăzi aproape uitat al lui Upton Sinclair "Oil", căruia în literatura noastră i-ar corespunde ciclul celor două romane, şi ele uitate, ale lui Cezar Petrescu, "Comoara regelui Dromichete" şi "Aurul negru".

Este meritul regizorului Paul Thomas Anderson de a fi insuflat scrierii lui Sinclair o viaţă nouă, în bună parte graţie personalităţii magnetice a actorului Daniel Day-Lewis şi imaginii superbe în frusteţea sa a lui Robert Elswit. Unii critici au comparat acest film cu "Cetăţeanul Kane" al lui Orson Welles.

Poate este prea mult, deşi unele contingenţe există, în ambele filme magnatul petrolului, ca şi cel al presei, sfârşind la fel de singuri. "Cetăţeanul Kane" se bazează în viaţa reală pe figura atotputernicului patron al "presei galbene", William Randolph Hearst, în vreme ce Daniel Planview îşi are corespondentul real în persoana lui Edward Doheny, care şi-a început cariera ca prospector în căutare de aur şi argint şi s-a îmbogăţit din petrol, ajungând să conducă un vast imperiu economic, "Pan American Petroleum and Transport Company". În rest, comparaţia nu se susţine.

"Va curge sânge" este însă, indiscutabil, una dintre acele opere cinematografice care nu pot fi date uşor uitării. Acum, când epopeea petrolului pare a se apropia de inevitabilul final, filmul lui Anderson poate rămâne şi ca un document cu valoare istorică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite