Pentru salvarea planetei, trebuie acţionat imediat, avertizează cel mai complex raport ONU despre climă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viteza cu care omul a utilizat resursele Terrei în ultimii 20 de ani pune sub semnul întrebării chiar existenţa rasei umane, se arată în raportul Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu

Viteza cu care omul a utilizat resursele Terrei în ultimii 20 de ani pune sub semnul întrebării chiar existenţa rasei umane, se arată în raportul Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (PNUE), dat publicităţii sub titlul "Studiu global asupra mediului" ("Global Environement Outlook" - GEO-4).

O acţiune imediată este decisivă pentru a garanta supravieţuirea generaţiilor actuale şi viitoare, mai spune documentul.

Raportul ONU conţine 570 de pagini, fiind rezultatul studiilor şi cercetărilor făcute, în ultimele decenii, de peste 390 de experţi. Concluziile sale, în contextul în care schimbările climatice reprezintă cea mai importantă temă a scenei politice şi ecologice internaţionale, sunt clare: mai marii lumii trebuie să acţioneze imediat pentru protecţia mediului şi salvarea biodiversităţii.

"Terra a fost deja confruntată cu cinci perioade de extincţie a speciilor în 450 de milioane de ani. A şasea şi cea mai importantă este pe drum şi a fost provocată de comportamentul omului, iar din acest motiv se arată a fi devastatoare", se poate citi în document.

Una dintre cauzele care au dus la această situaţie o reprezintă faptul că, în ultimul secol, fiecare individ a avut nevoie de un sfert în plus din ceea ce planeta îi putea pune la dispoziţie pentru traiul de zi cu zi.
Aceeaşi activitate umană a provocat daune ireversibile ecosistemelor globale: 23% din speciile de mamifere şi 12% din cele de păsări sunt pe cale de dispariţie.

Un bilanţ descurajator

Statisticile prezentate în raportul ONU mai arată că, în ultimele două decenii, la nivel global, populaţia a crescut cu 34%, că în fiecare an se pierd 73.000 de kilometri pătraţi de pădure, adică o suprafaţă de trei ori mai mare decât cea a Ţării Galilor, că cel puţin 75.000 de persoane mor din cauza dezastrelor naturale, în timp ce alte trei milioane cad victime maladiilor provocate de lipsa apei potabile sau de poluarea excesivă a acesteia.

Şi tot referitor la problemele majore ambientale, specialiştii ONU susţin că circa 60% din principalele fluvii ale planetei au fost deviate sau "închise", ceea ce a dus la deteriorarea solului, supus unui proces treptat de deşertificare. "Acum trebuie să acordăm prioritate mediului, în dauna dezvoltării, şi nu dezvoltării, în dauna mediului, aşa cum am făcut până acum", este una dintre concluziile documentului ONU. (Adina Şuteu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite