Cu cat salariul politistilor e mai mic, cu atat creste si coruptia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interviu cu Steve Foster, consilierul britanic de preaderare pe probleme de coruptie

- Domnule Foster, inainte de a fi numit consilier de preaderare pentru combaterea coruptiei in randul politistilor romani, ati fost seful unitatii de informatii a Comandamentului de anticoruptie al Scotland Yardului. Cum apreciati activitatea de pana acum a autoritatilor de la Bucuresti?
- In Marea Britanie avem o unitate anticoruptie care raspunde de culegerea informatiilor privind coruptia interna, dezvoltarea informatiilor, luarea deciziilor si pregatirea cazului. Apoi, detectivii de invetigatie il depun la procurori pentru punerea sub acuzare si trimiterea in fata justitiei. In Romania lucrurile sunt diferite din cauza sistemului judiciar. Directia generala de informatii si protectie interna culege informatii, PNA continua investigatiile, iar Grupul de control al MAI se ocupa de problemele de disciplina. Sistemul este prea fragmentat. Trebuie sa fie un singur centru de colectare si dezvoltare a informatiilor.
- Ce ar trebui facut pentru a schimba acest sistem?
- Unitatea de protectie interna a DGIPI va fi extinsa, pentru a include si oameni de la Grupul de control al MAI, iar eforturile sale sa se uneasca cu cele ale procurorilor PNA, pentru a raspunde de combaterea coruptiei din minister. Sper ca, in acest an, sa se infiinteze unitatea de afaceri interne. As fi foarte dezamagit daca nu s-ar realiza acest lucru. Sunt ofiteri foarte bine pregatiti la DGIPI, deschisi fata de experienta noastra. MAI trebuie sa raspunda pentru coruptia propriilor cadre si este esentiala independenta alegerii tintelor. Unitatea trebuie sa fie capabila sa colecteze informatii de peste tot unde se simte coruptie si sa valorifice informatiile, indiferent de nivel. Independenta poate fi imbunatatita prin proactivitate. Unitatea nu trebuie sa fie pasiva, sa astepte sa vina informatii, ci trebuie sa le caute, pentru a avea o imagine clara a ceea ce se intampla. Cheia este sa stii ceea ce nu stii, nu sa stii ceea ce stii deja.
- De ce iau politistii spaga?
- Politisti corupti exista peste tot in lume, insa oamenii trebuie protejati. Din experienta obtinuta la Londra, mare parte a coruptiei apare din cauza conducerii slabe a sefilor, care nu au actionat suficient pentru verificarea subordonatilor. Buna conducere poate preveni coruptia. O alta cauza a coruptiei o reprezinta salariile mici si conditiile de lucru. Cu cat salariul este mai mic, cu atat creste si coruptia. Totusi, nu salariul este principala cauza a coruptiei. Acest lucru nu inseamna ca salariul mic duce la coruptie, insa poate fi o cauza. Politistii corupti incalca, de fapt, standardele si regulile pe care le-au acceptat la intrarea in sistem. Am realizat deja, impreuna cu ofiterii de informatii ai DGIPI un proiect de combatere a acestui fenomen din randul politistilor romani.
- Credeti ca devin corupti inca de la intrarea in acest sistem?
- Unul din punctele importante ale proiectului nostru este educarea recrutilor inca din scoala, pentru a le fi clar ce inseamna standardele profesionale. Vom face un cod etic in acest sens. Pe de alta parte, si ofiterii cu functii de conducere trebuie instruiti pentru a fi autoritari atunci cand trebuie sa promoveze un sistem autentic de valori atat in fata colegilor, cat si in societate. Vor fi instruiti si politistii din unitatea anticoruptie in domeniile culegerii de informatii, obtinerii de probe, testarii integritatii si investigatiilor financiare. Sefii acestei unitati vor trebui sa faca schimbari de management in sistemul de recrutare si vor trebui sa dea dovada de transparenta. In urmatoarele sase luni, va fi dezvoltata linia telefonica hot line, la care se pot reclama fapte de coruptie. Inclusiv politistii pot apela la aceasta linie, cu respectarea deplina a confidentialitatii. Foarte importanta este educarea societatii civile. Mesajul este foarte clar: nu accepta coruptia, pentru ca poti fi prins si pedepsit, iar daca ai informatii despre acte de coruptie, contacteaza autoritatile prin hot line. Increderea in integritatea fortelor de Politie este vitala pentru increderea publicului si pentru orice societate democratica.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite