De ce nu s-o fi făcut Monica Macovei căcănar?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care au avut în mână vreodată o carte de psihologie judiciară ştiu că meseriile de judecător, procuror sau avocat lasă urme în conştiinţa fiecărui practicant şi îi marchează

Cei care au avut în mână vreodată o carte de psihologie judiciară ştiu că meseriile de judecător, procuror sau avocat lasă urme în conştiinţa fiecărui practicant şi îi marchează comportamentul nu numai în plan strict profesional, ci şi în alte tipuri de relaţii.

Monica Macovei a fost procuror comunist, chiar dacă mediocru, aşa cum o descriu foştii colegi. A rămas structural marcată de meseria pe care a practicat-o. Oriunde se află, ştie doar să pretindă, să reproşeze, să acuze. Este suficient să i se observe atitudinea în faţa Consiliului Superior al Magistraturii, în emisiunile televizate sau în rarele cazuri în care s-a dus în parlament.

Dna Macovei a făcut greşeli uimitoare. Ultima, ministrului justiţiei i se pare mai grav când un procuror ia mită o sumă mică decât atunci când suma e mare! Nu este la prima gafă monumentală. Mai dăm câteva exemple, aproape la întâmplare. A venit cu un al doilea nou Cod Penal, deşi unul fusese adoptat de parlament şi urma să intre în vigoare. De ce nu l-a modificat pe cel adoptat? Nu s-a preocupat de finalizarea reformei Parchetului, astfel că acesta se află şi acum la mijloc de drum, între Procuratura Sovietică şi Parchetul dintr-o ţară democrată. Nu are niciun gând de legiferare a dreptului la ingerinţă pozitivă şi în scris al ministrului justiţiei - dar numai în scris - cu complementul său, obligaţia procurorului de a da curs acesteia în scris, urmată însă de dreptul procurorului ca în instanţă să pună concluziile pe care dosarul, legea şi conştiinţa sa le impun, conform adagiului "la plume est serve, la parole est libre". N-a ştiut să evite impresia generală că a fost amestecată în procesul în care soluţia dată i-a favorizat părinţii. A provocat nenumărate incidente la şedinţele Consiliului Superior al Ma gis traturii. A încasat bani de la CSM pentru şedinţe la care nu a participat: ilegal, imoral şi dezonorant. Parchetul lucrează sub presiuni din partea Ministerului Justiţiei. Rezultatul, trimiterea prematură a dosarelor la instanţe, lăsând pe seama justiţiei să facă ce-o vrea cu ele. A dispus realizarea unor clipuri publicitare de natură să acrediteze existenţa corupţiei în justiţie. Denigrarea justiţiei chiar de către ministrul ei este intolerabilă.

Nu în cele din urmă, a declarat că nu are încredere în justiţie! Monica Macovei reaminteşte, prin declaraţ ia făcută, de relatarea lui Tudor Arghezi privind întrebarea unui preot dacă există sau nu Dumnezeu şi care a fost întrebat, la rândul său, de scriitor: "Părinte, de ce nu te-ai făcut dumneata căcănar"?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite