Cele mai dure declarații făcute de Traian Băsescu la adresa Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin şi Traian Băsescu sursa: presidency.ro
Vladimir Putin şi Traian Băsescu sursa: presidency.ro

În timpul mandatelor sale, președintele Traian Băsescu s-a remarcat destul de des prin declarații agresive la adresa Rusiei, provocând chiar și reacții din partea Moscovei. Ultimul incident a avut loc în iunie 2011, când Băsescu a făcut referire la mareșalul Ion Antonescu și la Regele Mihai.

22 iunie 2011, emisiune TV:

"Abdicarea Regelui a fost un act de trădare a interesului naţional al României. Un act de trădare din partea Regelui. Ăsta e punctul meu de vedere. Pentru majoritatea dintre noi, Ion Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi ţiganilor. Nimeni nu spune că România avea un şef de stat atunci, ăsta a fost doar prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi îl iertăm de toate păcatele".

Reacția Rusiei:

" Este clar că este vorba de o sfidare neruşinată, care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria a milioane de victime ale nazismului. Acest lucru este nepermis şi trebuie să fie urmat de o reacţie adecvată din partea Europei civilizate" - comunicat al Ministerului de Externe din Rusia

Alte declarații ale lui Băsescu:

15 septembrie 2005, întîlnire cu diaspora românească din San Francisco

"Federatia Rusa tratează Marea Neagra ca pe un lac rusesc. Când a fost chestionat în legătură cu politica de „lac rusesc" a Moscovei, președintele a răspuns: „Eu nu fac afirmații de acum. Marea Neagră este tratată ca un lac rusesc de sute de ani. Nu v-ați dat seama până acum?".


31 martie 2008, TVR

"Rusia nu iese din logica Războiului rece în abordările faţă de NATO. Tratatul de Varşovia nu mai există. Rusia trebuie să renunţe la a privi NATO ca pe o ameninţare. Îmi mai pun o întrebare retorică. Oare de ce toate fostele state care au fost controlate de fostul URSS au alte opţiuni? E o întrebare retorică "

4 decembrie 2009, emisiune B 1 TV

"Am văzut astăzi o declarație nefericită a ambasadorului Federației Ruse la București, că a trecut vremea Războiului Rece. Și eu mă văd nevoit, deși o voi face și oficial, să-l atentionez că a trecut vremea Războiului Rece și că nu-și mai pot face centre de influența în politica romanească, sau dacă și le vor face le vom reteza! Și presa rusă nu-i nevoie să transfere campania din România și să o redea pe larg la Moscova în favoarea candidatului Geoană".

11 Decembrie 2009 Rusia reacționează

"Traian Băsescu, a făcut în repetate rânduri declarații neprietenești la adresa Rusiei. în confruntarea cu contracandidatul său politic el a încercat să joace pe 'cartea rusească', să acuze țara noastră de tentative de implicare în afacerile interne. Este foarte evident faptul că astfel de declarații absurde pot doar să vină în detrimentul dezvoltării relațiilor noastre bilaterale", comunicat al Ministerului rus de Externe.

30 noiembrie 2010, interviu România Liberă

"Deocamdată, Rusia nu a dat nici un semn că şi-ar însuşi lecţiile democratice."


27 ianuarie 2011, HotNews

Traian Basescu catre un parlamentar rus: ”Vă rog să notați că România nu are niciun fel de experienta în anexarea altor state Domnul face parte din echipa de zgomote, întodeauna, dacă aţi observat, reacţionează domnul acesta... Mai este cineva din Duma de Stat. Ştiţi când să facem o discuţie serioasă? Când va reacţiona preşedintele Medvedev sau premierul Putin, sau ministrul de Externe, Lavrov. Deci eu v-am spus când trebuie să luăm în serios, în rest sunt mesaje de consum intern".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite