VIDEO Magor Csibi: „Exploatarea cu orice preţ nu duce la nimic bun”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ce condiţii este permis mineritul bazat pe cianură la nivel european? Şi ce influenţă au instituţiile europene asupra celor din România în privinţa proiectului de la Roşia Montană?

Au fost întrebările la care au încercat să răspundă invitaţii de la ultima dezbatere TV online, organizată de AdevărulHolding. Magor Csibi, fost europarlamentar, a fost de părere că există toate şansele ca dosarul deşeurilor minerale să fie redeschis la nivel european, mai ales după accidentul ecologic de anul trecut.

Ovidiu Nahoi, redactor şef al redacţiei „Adevărul Europa” a spus că până la final Comisia Europeană va ţine cont de sugestiile făcute de Parlamentul European, cu toate diferenţele de opinie dintre cele două instituţii. „Există multe diferenţede opinie între Parlament şi Comisie, între Parlament şi Consiliu. În cazul Roşiei Montane, Comisiei îi va fi destul de greu să refuze sugestiile Parlamentului, pentru că ea depinde de voturile Parlamentului”, a spus Ovidiu Nahoi. El a mai spus că lucrurile în actuala formulă din comisie sunt destul de  complicate, ţinând cont de simpatiile şi legăturile dintre guvernanţii români şi colegii lor europeni. Prin telefon, europarlamentarul Daciana Sârbu a spus că poziţia PE  a fost destul de clară atunci când s-a votat rezoluţia împotriva utilizării cianurilor. Tot telefonic, Horia Avram, directorul de mediu de la Gold Corporation, a spus că cianura care se va folosi la Roşia Montană va fi în formă solidă. El a admis că orice activitate umană implică anumite riscuri. „Reglementările legislative din România stabilesc nişte limite ale folosirii cianurii care sunt de cinci ori mai drastice decât cele europene”, a spus Horia Avram.

Concluzia invitaţilor a fost că viitorul proiectului de la Roşia Montană depinde de o decizie politică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite