Roşia Montană are undă verde de la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu este un susţinător al proiectului, pe motiv că „preţul aurului a crescut foarte mult“. Proiectul de la Roşia Montană „trebuie făcut, cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor“, a afirmat ieri Băsescu. Renegocierea nu este însă posibilă, afirmă oficiali guvernamentali.

„Vedeţi că preţul aurului a crescut foarte mult, deci beneficiile ar fi foarte mari. Ce ţară stă cu averea îngropată în pământ fără să o pună în valoare?", a spus preşedintele la Sulina, unde a participat la tabăra de vară organizată pentru tinerii români din diaspora.Potrivit lui Băsescu, proiectul nu poate fi pornit însă fără avizul Comisiei Europene. „Am văzut că s-au făcut comentarii dintr-o ţară vecină legate de anumite proceduri de mediu. Ungaria nu trebuie să dea avize României, suntem un stat suveran.

Pe cei care vorbesc în necunoştinţă de cauză îi sfătuiesc să meargă acum acolo, să vorbească cu oamenii", a arătat preşedintele. „Problema este ca Guvernul să aibă curaj să spună, în primul rând românilor, că acest proiect trebuie început şi dus la bun sfârşit", a mai comentat Băsescu. La 2 august, premierul Emil Boc a declarat, la postul public de televiziune, că Guvernul aşteaptă opinia specialiştilor în privinţa proiectului Roşia Montană înainte de a lua o decizie privind această investiţie. Boc a ţinut totuşi să precizeze că, personal, nu este un „fan" al proiectului.

Renegocierea, imposibilă acum

Proiectul este în prezent în faza de obţinere a avizului de mediu, prin urmare nu poate fi renegociată în acest moment participaţia statului român, a declarat, pentru „Adevărul", directorul direcţiei Resurse Minerale din Ministerul Economiei, Sorin Mihai Găman. În prezent, statul deţine 19,3% din proiect prin intermediul societăţii Minvest Deva, aflată în subordinea Ministerului Economiei. Reprezentanţii companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), care deţine 80% din proiect, nu au dorit să comenteze pe aceată temă.

Întrebat dacă reprezentanţii statului au mai pus vreodată problema majorării participaţiei Minvest Deva, Găman a precizat: „Nu s-a încercat acest lucru până acum, pentru că proiecul este încă în faza de obţinere a avizelor, deci nu am avut ce renegocia. Nu poţi să-ţi majorezi participaţia în ceva ce nu merge încă". Potrivit acestuia, creşterea participaţiei statului poate avea loc fie prin înţelegerea părţilor, fie prin majorarea capitalului social, însă şi în acest caz este nevoie de acordul acţionarilor majoritari.

Preţul aurului, la un nou maxim istoric

Ieri, la deschiderea bursei din Toronto, acţiunile Gabriel Resources, compania-mamă a RMGC, scăzuseră cu 0,7%, iar după o oră declinul s-a accentuat la peste 1%. De regulă, declaraţiile pozitive ale oficialilor români apreciau cotaţiile bursiere ale companiei, însă, ieri, pieţele din întreaga lume scăzuseră puternic. Tot ieri, preţul aurului a atins un nou maxim istoric, de 1.816 dolari pe uncie. La Roşia Montană sunt estimate zăcăminte de aur şi argint de 365 de milioane de tone. Investiţiile prognozate în cadrul acestui proiect depăşesc un miliard de euro.

Opiniile specialiştilor

Oamenii de ştiinţă şi specialiştii susţin că ar înseamna distrugerea pe termen lung a mediului şi totodată aruncarea în aer a vestigiilor arheologice a care există acolo de 2.000 de ani. Iustin Andrei, geolog de la Institutul Naţional de Geologie al României, arată că extragerea aurului nu trebuie făcută cu orice riscuri, ci nu nişte condiţii, astfel încât mediul să nu fie distrus.  Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, arată că problema mediului este foarte delicată pentru că acolo va exista o exploatare de mari proporţii.

"Ce ţară stă cu averea îngropată în pământ, fără să o pună în valoare?''
Traian Băsescu preşedintele României

Antecedentele lui Băsescu

În favoarea proiectului s-a pronunţat Băsescu şi în cadrul confruntării pe care a avut-o cu Mircea Geoană înaintea alegerilor prezidenţiale din decembrie 2009. Băsescu a spus că este „un adept al extragerii acestor resurse, cu condiţia ca daunele care se aduc să nu fie dramatice şi ireversibile".

Stadiul proiectului 

- În iulie, ministrul Culturii, Kelemen Humor a semnat avizul de descarcare de sarcină arheologică pentru o parte a Masivului Cârnic, care în octombrie anul trecut fusese trecut pe lista monumentelor istorice protejate de lege. Faptul a atras opoziţia a 77 de ong-uri de mediu din Ungaria, care îi cer demisia.
- În luna august, Consiliul Român al Publicităţii, organism care are rol consultativ în publicitate, a decis că cele două spoturi publicitare ale proiectului Roşia Montană dezinformează, motiv pentru care au propus stoparea difuzării lor.
- În prezent, studiul de impact asupra mediului al proiectului propus de canadienii de la Gold Corporation se află în analiză la Comitetul de Analiză Tehnică de la Ministerul Mediului. Cel mai probabil în luna septembrie, membrii CAT se vor întâlni din nou să analizeze ultimele două capitole din studiu de impact.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite