Ong-urile îi cer lui Traian Băsescu să-şi retragă declaraţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 30 de organizaţii non-guvernamentale de mediu îi cer preşedintelui Traian Băsescu să îşi retragă recentele declaraţii referitoare la proiectul de la Roşia Montană.

Organizaţiile  consideră că recentele declaraţii sunt de fapt "presiuni inadmisibile asupra autorităţilor abilitate" şi îi cer preşedintelui să ia o decizie privind aprobarea sau respingerea proiectului de exploatare de la Roşia Montană.


"Considerăm aceste noi declaraţii ale preşedintelui României, de susţinere deschisă a controversatului şi, deocamdată, ipoteticului, proiect minier de la Roşia Montană, ca fiind inacceptabile, în condiţiile în care proiectul este foarte controversat şi contestat din multiple puncte de vedere”, se arată în scrisoare celor 30 de ong-uri.


Ong-urile susţin că analiza din punctul de vedere al protecţiei mediului nu s-a realizat încă, ci este în curs.
“Apreciem că asemenea declaraţii sunt presiuni inadmisibile asupra autorităţilor abilitate să ia o decizie privind aprobarea/ respingerea proiectului, având în vedere statutul politic şi administrativ-constituţional al autorului lor. Solicităm preşedintelui României să îşi retragă respectivele declaraţii şi apelăm la domnia sa să se abţină pe viitor de la orice noi declaraţii publice favorabile proiectului, cât timp ocupă această funcţie de demnitate publică şi autorităţile abilitate nu au adoptat decizii cu caracter definitiv şi forţă juridică în privinţa acceptabilităţii legale a acestui proiect", se arată în documentul citat.


Documentul este semnat de reprezentanţii a 27 de ONG-uri de mediu din Cluj-Napoca, Brăila, Făgăraş, Braşov, Miercurea Ciuc, Bucureşti, Oradea, Reşiţa, Iaşi, Sighişoara şi Roşia Montană.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că proiectul Roşia Montană trebuie să înceapă, menţionând că statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR, care trebuie să ajungă la 200 de tone.

De asemenea, joia trecută, la Sulina, Traian Băsescu declara că proiectul de la Roşia Montană "trebuie făcut", pentru că România are nevoie de acesta, "dar cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor", şeful statului adăugând că acest proiect nu poate fi pornit fără avizul Comisiei Europene.



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite