Contractul de la Roşia Montană a fost desecretizat. Ong-urile spun că lipsesc documente importante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractul afişat pe site-ul Ministerului Economiei arată că Roşia Montană Gold Corporation poate vinde în avans producţia de aur, iar firma de stat românească nu poate încada dividendele dacă are datorii către Gabriel Resourses.

"Societatea va comercializa atât produse semifinite (concentrate), cât şi finite (dorebare) ori sub formă de lingouri pe piaţa internă şi la export, conform reglementărilor şi prevederilor legale aplicabile. Societatea va putea să vândă anticipat produsele menţionate, în vederea finanţării operaţiunilor sale", se arată în actul constitutiv al RMGC din 2011, care înlocuieşte statutul companiei din anul 2000.


Publicarea acestor documente vine după ce preşedintele Traian Băsescu a făcut o serie de declaraţii referitoare la Roşia Montană, prin care a arătat că este în favoarea derulării proiectului. Traian Băsescu a declarat că se va ocupa şi de desecretizarea contractului.



Decretizarea a atras deja critici, care spun că actele puse pe site nu sunt complete.


Fundația Culturală Roșia Montană apreciază inițiativa Ministerului Economiei de a desecretiza parte din contractele și documentația aferentă proiectului minier Roșia Montană. Reprezentanţii fundaţiei susţin că lipsesc cel puţin trei documente care nu sunt accesibile publicului.


Astfel, în primul document postat pe site-ul ministerului, „Contract de societate 1997” (pentru înființarea EURO GOLD RESOURCES SA – 11.06.1997), la pagina a doua se menționează sub denumirea de AGREEMENT un contract încheiat între Gabriel Resources (GR) și Regia Autonomă a Cuprului Deva (Regie), la data de 04.09.1995, alături de un act adițional nr. 1 încheiat la 17.10.1996 și actul adițional nr. 2 încheiat la 01.04.1997 între aceleași părți.


Reprezentanţii fundaţiei spun că documentele lipsă sunt chiar primele acte încheiate de statul român cu Gabriel Resources în legătură cu proiectul Roșia Montană, și sunt încă secrete. În același paragraf se face referire la o licitație la care au participat ambele entități și în urma căreia s-a încheiat acest Agreement.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite