Oamenii de ştiinţă către Traian Băsescu: „Nu folosiţi cianura!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începerea proiectului de la Roşia Montană ar însemna nu numai distrugerea mediului pe termen lung, dar şi a vestigiilor istorice vechi de peste 2.000 de ani, spun oamenii de ştiinţă

Raul C.Mureşan, membru al Asociaţiei Ad Astra care se ocupă de proiectul Roşia Montană, susţine că exploatarea aurului înseamnă de fapt aruncarea în aer a peste 1.600 de hectare.

„Şi atunci distrugi tot. Din câte ştiu eu, Traian Băsescu susţine proiectul încă decând era primar al Capitalei, iar pe surse ştie că RMGC a finanţat campania electorală a lui EBA”, a spus Raul C. Mureşan.


Ionel Haiduc, preşedintele Academiei susţine că e nevoie de alte condiţii financiare în contract. „Acest contract ar trebui să fie pe bazat pe un acord de împărţire a producţiei: aurul este al acestei ţări, dar cine îl scoate are dreptul la un anumit profit. Numai că statul român este proprietarul de drept al resursei, iar aurul este al nostru, al românilor”, arată Ionel Haiduc.

Academicianul mai spune că în privinţa mediului, situaţia este delicată pentru că este o exploatare de mari proporţii. „Academia îşi menţine poziţia faţă de acest proiect.

După părerea mea, ar fi trei condiţii esenţiale dacă vrem să scoatem aurul:  în primul rând, să nu fie exploatare la suprafaţă în carieră deschisă, ci să fie în galerie cum s-a întâmplat până acum, în al doilea rând, condiţiile financiare din contract să fie pe bază de acord de împărţire a producţiei, aşa cum se întâmplă la nivel internaţional în aceste proiecte. Şi nu în ultimul rând, să fie folosită o tehnologie fără cianură. Au apărut firme care lucrează fără cianură, prin tehnologii care nu au efecte asupra mediului”, susţine Ionel Haiduc.


Justin Andrei, geolog de la Institutul Naţional de Geologie al României, susţine că iazul de decantare de pe Valea Cornei, unde este prevăzut să fie construit, nu se poate face decât în urma unui studiu geologic făcut în cel mai serios mod.

Preşedintele ştie că România este o ţară producătoare de minereuri, dar nu trebuie să extragem cu orice riscuri, ci cu nişte condiţii, astfel încât să nu distrugem mediul şi să nu distrugem nici vestigiile istorice. Pentru că acolo sunt 7.000 de metri de galerii săpate de romani, galerii care au rezistat timp de 19 secole pentru că sunt săpate în roci silicifiate, impregnate cu dioxid de siliciu. Ori, proiectul ăsta prevede distrugerea lor totală”, a spus Justin Andrei.

Magor Csibi, country manager de la WWF, îl contrazice pe Traian  Băsescu şi spune că majorotatea oamenilor care vorbesc despre Roşia Montană au fost în localitate.

„Criza economică prin care trecem ne arată că trebuie să punem mai mult preţ pe resurse. Dar soluţia trebuie să vină pentru o perioadă de sute de ani de acum încolo, pentru o dezvoltare durabilă. Dacă soluţia exploatării rapide ni se pare prielnică pentru a ieşi din criză, peste 15 ani s-ar putea să nu ni se mai pară aşa”, a spus Magor Csibi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite