Poziţia ong-urilor: „Poluarea nu se poate spăla cu cianură”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţiile Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice arată că prin vizita de luni la Roşia Montană, preşedintele Traian Băsescu îşi depăseşte atribuţiile prevăzute de Constituţie.

„Un asemenea proiect se poate realiza numai in conformitate cu normele de protectie a mediului si cu legislatia in vigoare si nu are legatura cu lasitatea sau curajul politicienilor. Astfel de proiecte se realizează exclusiv in functie de vointa politica numai in state absolutiste, nicidecum in state de drept, cum se doreste a fi Romania”, arată Cristanta Lungu, directoare executivă de la Greenpeace. 

Reprezentanţii ong-urilor spun că poluarea despre care preşedintele afirmă că ar exista la Roşia Montană, nu se poate combate cu o poluare şi mai mare. Această poluare nu se poate spăla cu cianura, cel puţin nu din perspectiva normelor de protecţie a mediului. În plus, ceea ce nimeni nu spune răspicat despre Roşia Montană, este legătura acesteia cu Patrimoniul Naţional şi anume cu vestigiile arheologice clasate ca monumente istorice de Clasa A. În prezent, Ministerul Culturii refuză să facă publice rapoartele arheologice întocmite de investitorul privat S.C. RMGC SA, existând în acest sens şi un litigiu pe rol între CRJ, Greenpace şi Ministerul Culturii”, spune Cătălina Rădulescu, avocat la Centrul de Resurse Juridice.

Ong-urile solicită preşedintelui să nun sprijine interesul privat al unei societăţi comerciale, ci interesul public.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite