Reîncepe lupta pentru Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casele din centrul comunei Roşia Montană sunt de patrimoniu
Casele din centrul comunei Roşia Montană sunt de patrimoniu

Societatea civilă cere Ministerului Mediului să suspende procesul de evaluare a studiului privind impactul asupra mediului pentru proiectul minier de la Roşia Montană, fără de care lucrările de exploatare a aurului nu pot începe.

 Argumentaţia semnată de 46 de organizaţii de mediu arată că Fundaţia Culturală Roşia Montană a obţinut în instanţă anularea Planului Urbanistic General al comunei Roşia Montană, dar şi a Planului Urbanistic Zonal, în data de 24 mai 2011, la Tribunalul de la Alba Iulia. Acest lucru înseamnă că actele pe baza cărora se face evaluarea nu mai sunt valabile.

„După ce în 2007-2008, Curtea de Apel Alba a constatat nelegalitatea hotărârilor Consiliului Local Roşia Montană privind planurile urbanistice, în 2009 consiliul local a votat aceleaşi documente, pe care noi le-am contestat din nou", a spus avocatul Virgiliu Ghidra de la Giurgea, Ghidra şi Asociaţii. ­ONG-urile spun că în mod normal consecinţa firească a acestei hotărâri a Tribunalului Alba este suspendarea imediată a procesului de evaluare a studiului aflat în curs la nivelul Ministerului Mediului şi Pădurilor, în colectivul de analiză tehnică.

În schimb, cei de la Roşia Montană Gold Corporation, compania care vrea să exploateze aurul, susţin că toate documentele sunt valabile întrucât Curtea de Apel Bucureşti a confirmat validitatea certificatului de urbanism nr. 87/2010. ­ONG-urile precizează că procesele şi speţele sunt diferite. Ministerul Mediului nu a luat până în prezent nicio decizie în privinţa proiectului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite