Ministerul Culturii aprobă pe şest „Roşia Montană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a aprobat descărcarea de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic, situat în zona Roşia Montană, judeţul Alba.

Decizia este practic echivalentă cu aprobarea de către Ministerul Culturii a întregului proiect de exploatare minieră iniţiat în zonă de compania canadiană Gabriel Resources. De altfel, imediat după aflarea veştii, reprezentanţii companiei au declarat că se aşteaptă ca şi celelalte autorizaţii să fie obţinute în lunile următoare.

Practic, emiterea acestora era o simplă formalitate, ce depindea, până acum, de descărcarea de sarcină arheologică. Singura piedică ce mai stă în calea începerii exploatării miniere în Roşia Montană este avizul de mediu, ce ar urma să fie emis de ministerul condus de Laszlo Borbely. Deşi ordinea de zi a şedinţei Comisiei Naţionale de Arheologie trebuia publicată pe site-ul Ministerului Culturii, fiind o informaţie de interes public, vestea a fost aflată în România la două zile de la aprobarea propriu-zisă.

Decizia a fost luată în unanimitate

Preşedintele Fundaţiei Culturale Roşia Montană, Ioan Piso, a declarat că Ministerul Culturii a mai emis în 2004 un aviz similar, care a fost anulat definitiv şi irevocabil printr-o sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. „A mai da un alt aviz, pentru acelaşi munte Cârnic, fără a se fi făcut cercetări suplimentare, fără a se fi schimbat ceva din situaţie, este o ilegalitate", a spus Piso.

În replică, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că decizia Comisiei de Arheologie a fost luată în unanimitate, cu „condiţii foarte stricte". Hunor consideră că statul român ar fi fost corect, în 2000-2001, dacă ar fi spus: „Da, v-am dat licenţă, începeţi lucrările" sau "Mergeţi acasă". Prin planul aprobat de către Comisia Naţională de Arheologie, compania Roşia Montană Gold Corporation este obligată să aloce 70 de milioane de dolari, care vor fi cheltuite la Roşia Montană pentru lucrările de conservare şi punere în valoare a patrimoniului arheologic şi arhitectonic. Decizia Comisiei ar avea ca scop „salvarea şi punerea în valoare a 80% din valorile arheologice şi arhitectonice din regiune".

Explozie la Bursa din Toronto

Imediat după aflarea deciziei, valoarea acţiunilor deţinute de compania canadiană la Bursa din Toronto a explodat. Dacă pe 11 iulie s-au tranzacţionat doar 79.000 de acţiuni, în ziua următoare, cea în care a fost anunţată decizia Ministerului Culturii, numărul acţiunilor tranzacţionate a urcat la 1.149.954. În plus, dacă pe 13 iulie s-au tranzacţionat 376.000 de acţiuni, la un preţ de închidere de 7,32 dolari, pe 14 iulie numărul acţiunilor a ajuns la 1,5 milioane, cu un preţ la închidere de 8,00 dolari. 

14,31% este creşterea valorii acţiunilor la bursă ale companiei Gabriel Resources, în numai două zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite