Macovei: Voi sesiza conducerea PDL în legătură cu Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepresedintele PDL Monica Macovei consideră că nu mai este decât un pas până la permiterea folosirii cianurilor la Roşia Montană, din moment ce avizul de descărcare arheologică în masivul Carnic este ilegal.

"Nu am discutat în conducerea partidului, dar voi ridica această chestiune chiar lunea viitoare. Eu pot să vă spun că dintre românii din grupul PPE - Partidul Popular European, unde sunt cei din PDL şi UDMR, atunci când s-a votat în 2010 acea rezoluţie a Parlamentului European care cerea interzicerea exploatărilor cu cianuri, îmi amintesc că eu şi domnul Laszlo Tokes am votat pentru rezoluţie, deci împotriva exploatărilor cu cianuri. Românii din celelate grupuri politice cred că au fost împărţiţi", a afirmat Macovei, într-un interviu acordat "Alianţei pentru o Românie Curată", potrivi ziare.com.

Potrivit fostului ministru al Justiţiei, Rezoluţia din mai 2010 a Parlamentului European care cere Comisiei Europene să interzică folosirea cianurilor în exploatările miniere, a fost urmată de o declaraţie a comisarului european pentru Mediu, din iunie 2010, care enunţează, spunând că nu se poate vorbi de o interdicţie generală a folosirii cianurilor, dar aceasta cu referire la închiderea minelor existente care operează în condiţii de siguranţă, situaţie care nu se aplic la Roşia Montană.

Monica Macovei a mai informat că avizul de descărcare arheologică nu este legal, întrucât există o decizie irevocabilă a ICCJ care l-a anulat pe cel precedent, iar în prezent nu aveau cum să apară fapte sau dovezi noi, fiindcă este vorba de "chestiuni legate de sol şi de alte repere care nu se schimbă de la un an la altul".

Vicepreşedintele PDL este de părere că Roşia Montană ar trebui să fie inclusă pe lista propunerilor pentru Patrimoniul UNESCO.

"Şi asta este prima cerinţă la care trebuie să răspundă ministrul Culturii înainte de chestiunea avizului referitor la descărcarea arheologică, care este un pas către permiterea folosirii cianurilor", a susţinut ea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite