VIDEO Folosirea cianurilor distruge mediul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Substanţele toxice care vor rămâne după extragerea aurului de la Roşia Montană în iazul de decantare vor fi extrem de nocive. Specialiştii din sănătate afirmă că folosirea cianurilor pentru extragerea aurului va produce reacţii în lanţ în mediul înconjurător.

Citiţi şi: Sergiu Nistor: „La Roşia ni se cere să înlocuim istoria"

Procedeul de extragere a aurului de la Roşia Montană cu ajutorul cianurilor afectează atât mediul, cât şi sănătatea oamenilor care locuiesc în zonă. Specialiştii avertizează că o astfel de metodă de extacţie afectează pe termen lung atât calitatea aerului, cât şi a apei. Ovidiu Bojor, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, arată că cia­nurile se găsesc şi în natură, dar nu sub forma în care vor fi folosite la Roşia Montană. „În natură nu există acidul cianhidric. După folosirea acestei substanţe, vor rămâne probleme pe termen lung. Cianurile vor persista şi vor otrăvi mediul sute de ani după închiderea exploatării", a spus Ovidiu Bojor.

Distrugeri masive

El mai arată că procedeul prin care se va extrage aurul va distruge atât solul, cât şi peşterile din Munţii Apuseni. „După părerea mea vor fi afectate aerul, apa şi solul, adică tot ce înseamnă viaţă. Când sunt ploi cianura intră în pământ, în pânza de apă freatică şi poate ajunge până la Tisa şi până la Dunăre", afirmă Bojor. Nici pe timp de secetă nu va fi mai bine, susţine specialistul: din cauza vântului care poate bate în toate direcţiile sterilul poate fi răspândit pe suprafeţe mari.

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, consideră că întreg lanţul trofic al zonei va fi afectat. „Dacă se lucrează cu cianuri, acestea pot să treacă din apă în alimente, în aer şi în tot ce ne înconjoară. Prezenţa cianurilor în aer şi în sol va produce reacţii în lanţ, imposibil de controlat într-o zonă în care trăiesc oameni. Cianura este cea mai puternică otravă!", afirmă Mencinicopschi.

Specialistul susţine că pe lângă cianură, vor mai exista şi alţi compuşi periculoşi pentru mediu pentru că cianura este un solvent puternic pentru metalele grele precum mercur, cadmiu şi crom. În urma tratării minereului acestea din urmă ajung în spaţii deschise. „În cantităţi mari, cianura este foarte toxică şi afectează grav organismul uman. Oamenii pot muri prin stop cardio-respirator. Oricum, în cantităţi oricât de mici poate intra în combinaţie cu alte elemente şi îşi poate amplifica efectele", mai spune Mencinicopschi.

„Adevărul" a început luna trecută o serie de dezbateri despre Roşia Montană. În fiecare vineri, pe www.adevarul.ro, veţi putea urmări emisiuni despre situaţia comunei din Munţii Apuseni, susţinute de invitaţi care cunosc îndeaproape ce se întâmplă la Roşia Montană.

Dezbatere pe adevarul.ro

Vineri, 18 martie, tema dezbaterii organizate de Adevărul Holding
este folosirea cianurilor şi sănătatea oamenilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite