VIDEO Cianurile vor sta pe teren mişcător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Geologul Justin Andrei arată pentru „Adevărul“ cum proiectul de la Roşia Montană ar putea distruge tot subsolul zonei. Unul dintre cei mai buni geologi din România a făcut o cercetare prin care arată că rocile de la Roşia Montană sunt uşor permeabile şi vor fi infiltrate cu uşurinţă de cianuri.

Geologul Justin Andrei, cercetător ştiinţific de gradul I la Institutul Geologic Român şi fost director al instituţiei, demontează proiectul celor de la Roşia Montană Gold Corporation şi spune că terenul pe care se va construi iazul de decantare de la Roşia Montană, în dreptul Văii Corna, este format din roci care nu sunt sedimentate suficient. Specialistul arată că, cu toată protecţia pe care care o vor asigura constructorii iazului, cianurile şi metalele grele vor fi în permanenţă un pericol atât pentru mediu, cât şi pentru oamenii care încă trăiesc în zonă. Geologul îşi argumentează poziţia într-un studiu pe care l-a trimis la mai multe instituţii abilitate să ia decizii în privinţa proiectului de la Roşia Montană. Până acum nu l-a luat nimeni în seamă în afară de Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.

Rocile din partea superioară au puţin fier

În studiul său, Justin Andrei susţine că iazul ce urmează să fie construit în Valea Corna, care în final trebuie să atingă o înălţime de 185 de metri şi în care se vor acumula reziduuriile provenite din măcinarea şi tratarea cu soluţie concentrată de cianură, este un pericol din punct de vedere geologic. Specialistul spune că barajul respectiv va fi construit doar în partea sa inferioară, adică aproximativ 100 de metri, din roci lipsite de sulfuri de fier.

„În rest, se va folosi ca material de construcţie o parte din rocile sterile rezultate din edificarea carierelor. Aceste roci au un conţinut de pirită de 1-3%, ceea ce face ca în contact cu apa să ia naştere acidul sulfuric, care va polua pentru totdeauna pârâul Corna şi pârâul Abrud care traversează oraşul Abrud", explică Justin Andrei. El spune că cei care au susţinut că iazul va fi construit în siguranţă se află într-o gravă eroare. „S-a motivat că rocile cretacice pe care va fi amplasat iazul de decantare sunt suficient de impermeabile pentru a nu contamina apele subterane. Dar acest lucru este parţial adevărat în privinţa versantului stâng al Văii Corna. Problema este partea stângă a iazului, unde rocile sunt improprii ca să poţi construi un bazin", mai arată Justin Andrei.

Infiltraţia va avea loc cu uşurinţă

În plus, mai arată specialistul, faptul că pe partea stângă apar formaţiuni din gresii poroase cu o frecvenţă de 80-90% accentuează infiltraţia în subsol a soluţiilor puternic nocive. „Acest lucru va determina contaminarea apelor freatice şi de adâncime din mai multe sate precum Muntar, Rodu, Bucium-Sat, Cerbu şi a oraşului Abrud. Am avea de-a face cu o bombă ecologică, ce ar acţiona pe un timp nedeterminabil", susţine geologul.

El mai spune că tot bazinul iazului de decantare este străbătut de 19 falii şi, oricât de impermeabile ar fi rocile din partea stângă a iazului, în timp va apărea permeabilitatea tectonică. „În zadar ar fi luate precauţii pentru a bara infiltrarea pe sub barajul din avalul iazului de decantare a soluţiilor de acid sulfuric, a compuşilor cianurii şi a metalelor grele dacă toată rama estică a acestui iaz ar funcţiona ca un ciur", trage concluzia Justin Andrei. Specialistul mai spune că amplasarea iazului în condiţiile geologice date este de fapt o soluţie periculoasă.

Geologul a trimis în luna februarie o scrisoare deschisă în care explică atât problema minieră, cât şi problemele din iazul de decantare şi, totodată, pune în discuţie zăcămintele auro-argintifere Bucium Rodu şi Dealul Frasin. În scrisoarea primită de autorităţi se arată că situaţia geologică de la Roşia Montană este aceeaşi şi în Dealul Frasin, unde există un corp vulcanic similar cu cele din dealurile Cârnic şi Cetate.

image

“S-a motivat că rocile cretacice pe care va fi amplasat iazul de decantare sunt suficient de impermeabile pentru a nu contamina apele subterane. Dar acest lucru este parţial adevărat în privinţa versantului stâng al Văii Corna.''
Justin Andrei geolog

Carieră

Geologul Justin Andrei a primit mai multe premii pentru studiile sale despre minerale. Din 1957 încoace a descoperit mai multe zăcăminte precum ţiţeiul de la Cireşoaia (Vârful Slănic Moldova) şi aurul de la Remetea (Alba).

Miting împotriva „Ministerului Cianurii şi Distrugerii Patrimoniului Naţional"

Militanţii ecologişti care se opun proiectului exploatării aurului de la Roşia Montană i-au cerut ieri demisia ministrului Culturii, Kelemen Hunor. Înarmaţi cu pancarte, aproximativ o sută de oameni de la organizaţiile pentru protecţia mediului şi protecţia patrimoniului au manifestat timp de o oră în faţa Ministerului Culturii. Ei au protestat faţă de decizia luată săptămâna trecută de ministrul Kelemen Hunor, care a avizat hotărârea Comisiei Naţionale de Arheologie prin care Masivul Cârnic va putea fi exploatat, deşi este monument istoric de gradul zero. Manifestanţii au strigat că ministrul Culturii conduce „Ministerul Cianurii şi al Distrugerii Patrimoniului Naţional", iar Kelemen Hunor este, de fapt, „Ministrul Cianurii".

Ministrul Culturii a fost criticat ieri în faţa instituţiei   Foto: M. Iliescu

Proteste în mai multe oraşe

„Eu nu înţeleg cum nişte arheologi pot să-şi omoare cu mâna lor obiectul de activitate, a spus Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei. Comisia Naţională a Monumentelor Istorice are clar o opinie opusă. Ambele comisii sunt consultabile de către ministru, dacă ministrul vrea să întrebe şi cealaltă comisie, are o acoperire, dacă el nu are propria lui judecată, propria lui gândire, care să reflecte interesul public", a mai spus Toma. Organizaţiile ecologiste au spus că de acum vor protesta în fiecare lună, în câte un oraş diferit.

image
image
image
image

Click pe Fotogalerie pentru a vedea imagini cu casele în ruină de la Roşia Montană

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite