Cianura, din Parlamentul European, până la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ce condiţii este permis mineritul bazat pe cianură? Care sunt efectele, pe termen scurt şi lung, asupra locuitorilor şi ecosistemului din zona respectivă? Urmăriţi începând cu ora 15.00, live, pe adevarul.ro, o dezbatere despre Roşia Montană, cu fostul europarlamentar Magor Csibi, precum şi Ovidiu Nahoi, jurnalist „Adevărul". Iar prin telefon va interveni europarlamentarul Daciana Sârbu.



Reacţii contradictorii

În 2004, doi profesori de la Institutul de Drept European din Viena publicau un studiu privind compatibilitatea dintre proiectul minier de la Roşia Montană şi legislaţiaComunităţii Europene. Potrivit concluziilor studiului, metoda aplicată în judeţul Alba încălca două directive ale Parlamentului European şi ale Convenţiei de la Berlin, din 10 octombrie 2004, care prevedea interzicerea cianurii în exploatările miniere pe teritoriul Uniunii Europene. În mai 2010, Parlamentul European adopta la Bruxelles rezoluţia referitoare la interzicerea folosirii tehnologiilor pe bază de cianuri în mineritul din UE.

În replică, în iulie 2010, comisarul european pentru Mediu, Janez Potočnik, afirma, într-o declaraţie făcută în numele Comisiei Europene, că CE a făcut o analiză aprofundată a recomandării PE şi a ajuns la concluzia că măsura nu este justificată.  Dezbaterea de mâine organizată de Adevarul TV îşi propune să explice cât de conformă cu legislaţia europeană este astăzi intenţia de minerit cu cianură de la Roşia Montană. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite