Aurul apusean în Washington Post

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un articol  despre Roşia Montană, apărut azi în influentul cotidian Washington Post,  arată situaţia tragică în care se zbate întreaga zonă.

Preluat după Associated Press, articolul încadrează Roşia Montană în Transilvania, „cunoscută pentru legenda lui Dracula, un tărâm cu munţi maiestuioşi, cu nesfârşite păduri, cu pajişti presărate cu căpiţe de fân, cu căruţe trase de cai şi cu biserici medievale- scene desprinse din basmele lui Fraţilor".
Ziarisţii spun că Roşia Montană Gold Corporation este nerăbdătoare să înceapă exploatarea şi să demoleze părţi importante ale Roşiei Montane pentru a construi o mină deschisă, unde există 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Dar  planul RMGC se confruntă cu opoziţia acerbă a ecologiştilor şi a multor localnici care vor să păstreze patrimoniul unic în lume al zonei.

Presa, dependentă de publicitatea canadienilor
Citaţi în articol, reprezentaţii RMGC arată că cel mai rău lucru care ar putea să se întâmple ar fi ca proiectul să fie oprit pentru totdeauna. Articolul aminteşte şi de declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu săptămâna trecută cu privire la proiectul de la Roşia Montană.
Pe de altă parte, scriu ziariştii, răspunsul de la partea maghiară, cum că ei nu vor începerea exploatării aproape de frontiera din cauza cianurii utilizate în procesul de extracţie, a trecut ca şi neobservat în presa din România, care este dependentă de publicitate de la compania canadiană.


„Cred că trebuie să menţii un echilibru între  între dezvoltare şi conservare”, a spus Indrei Raţiu, cofondatorul Pro-Patrimoniu, organizaţia românească pentru protejarea patrimoniului, citat de ziarişti.


Acţionarii nu ştiu ce se întâmplă
„Cred că acţionarii din Roşia Montană din toată lumea nu au nicio idee despre ce se întâmplă aici şi aş dori să-i informez”, susţine Raţiu, care crede că folosirea metodelor miniere cel mai puţin invazive combinate cu turismul este calea cea mai bună de urmat.


Autorul articolului a stat de vorbă şi cu localnicii care lucrează pentru RMGC şi care vor să înceapă proiectul. Silvia Aida consideră că „deschiderea minei va aduce zonei locuri de muncă şi beneficii pentru statul român...pe care îl va scoate din sărăcie”.


În acelaşi articol însă se spune că vor fi 2.000 de locuri de muncă în timpul construirii minei, dar vor rămâne numai 150 de angajaţi după ce va începe exploatarea.
Autorul aminteşte şi de situaţia din Nordul Transilvaniei, unde autorităţile au dat unde verde controversatului DN 66, care va traversa Parcul Național Retezat și care ar putea distruge  una din ultimele zonele forestiere intacte din Europa.


„Nu am niciun preţ”


În plus, mai scrie Washington Post, România a mai avut una dintre cele mai grave scurgeri de cianură în 2000, atunci când 1000 de tone de substanţe toxice au ajuns în râul Tisa şi în Dunăre omorând un număr mare de peşti din Ungaria şi Serbia. Accidentul de atunci a fost considerat unul dintre cele mai grave accidente ecologice.

Chiar dacă au încercat să cumpere pe toată lumea, pe părintele Arpad Palfi de la Biserica Unitariană n-au reuşit. „Nu mă pot cumpăra. Sunt indepedent. Nu am niciun preţ”, a conchis părintele.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite