Cât sunt românii de informaţi în privinţa pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii sunt mai documentaţi despre noul sistem faţă de cei aflaţi la limita eligibilităţii pentru pensiile private Înainte de startul pensiilor private şi al începerii campaniei de

Tinerii sunt mai documentaţi despre noul sistem faţă de cei aflaţi la limita eligibilităţii pentru pensiile private

Înainte de startul pensiilor private şi al începerii campaniei de informare, ING Fond de Pensii a aflat că angajaţii tineri sunt cei mai informaţi. Un alt studiu al Centrului Parteneriat pentru Egalitate (CPE) arată că, deşi la pensie veniturile scad, românii îşi doresc să se pensioneze mai devreme decât vârsta legală.

Persoanele peste 35 de ani, pentru care pensiile private sunt opţionale, sunt mult mai atente la detaliile sistemului. Asta reiese dintr-un studiu realizat de Gfk Romania în luna iulie 2007. Totodată, tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani sunt cei mai informaţi în legătură cu trecerea graduală a contribuţiei pentru pensie din administrarea statului în cea privată.

Chiar dacă repondenţii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani au o imagine destul de completă despre sistemul pensiilor private, nu pentru toţi mecanismul de funcţionare este suficient de clar. Există o confuzie cu privire la vârsta până la care aderarea la un fond de pensii private este obligatorie, precum şi procentul care se reţine din actuala contribuţie pentru pensia de stat.

Totuşi, acest segment de vârstă înţelege cel mai bine şi este de acord cu motivele pentru care se adoptă sistemul pensiilor private. Întrucât pensiile private sunt opţionale pentru categoria de vârstă de 35-45 de ani, concluziile studiului arată tendinţa acestui segment de a aborda şi mai atent subiectul faţă de persoanele mai tinere şi de a cere cât mai multe informaţii.

Nevoia de siguranţă este, aşadar, prioritară pentru această categorie, cu atât mai mult cu cât nivelul său de informare este relativ scăzut. "Criteriile pentru alegerea unei companii de pensii private se bazează în primul rând pe imaginea companiei.

Recunoaşterea internaţională, informaţiile prezentate în presă, cât şi aprecierile din cercul de cunoştinţe se dovedesc a fi cele mai importante criterii de selectare a unui administrator de pensii private. Al doilea criteriu constă în oferta concretă. Cei mai mulţi dintre repondenţi nu cunosc faptul că ofertele sunt similare şi se aşteaptă la diferenţieri, ca şi în cazul produselor bancare", spune Radu Vasilescu, director general ING Fond de Pensii.

Doar 10% o duc mai bine după pensie

Situaţia pensionarilor s-a înrăutăţit după ieşirea la pensie, doar 10% declarând că o duc mai bine sau mult mai bine comparativ cu perioada de dinainte de a ieşi la pensie. Pe de altă parte, studiul CPE arată că, cu toate că pensionarii sunt nemulţumiţi de situaţia lor, românii doresc o pensionare cât mai devreme (la 54 de ani femeile şi la 59 de ani bărbaţii).

Opinia persoanelor cu vârsta între 18 şi 45 de ani, vizate de noile pensii obligatorii administrate privat, este majoritar favorabilă, 76,5% afirmând că "sigur sau probabil" introducerea acestora este o măsură pozitivă.

Cele mai multe dintre persoanele cu vârsta între 18 şi 45 de ani, vizate de noile măsuri privind pensiile obligatorii administrate privat (85%), sunt "puţin sau deloc informate" cu privire la aceste măsuri, doar 4% declarând că sunt "foarte bine informate". Gradul de informare privind pensiile este puternic diferenţiat în funcţie de nivelul studiilor (dintre repondenţi sunt bine şi foarte bine informaţi 37% - cei cu studii superioare).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite