Toţi românii vor cotiza pentru a-şi asigura locuinţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii care au case din chirpici, vălătuci sau lemn vor trebui să plătească o primă de asigurare de zece euro pe an, în timp ce valoarea se va dubla pentru locuinţele cu pereţi din beton sau

Oamenii care au case din chirpici, vălătuci sau lemn vor trebui să plătească o primă de asigurare de zece euro pe an, în timp ce valoarea se va dubla pentru locuinţele cu pereţi din beton sau cărămidă. Singurii care nu vor scoate nimic din buzunare vor fi beneficiarii de ajutor social.
După mai multe încercări eşuate de introducere a obligativităţii asigurării locuinţelor, parteneriatul dintre autorităţi şi companiile de asigurare a reuşit să funcţioneze, astfel că toţi românii vor cotiza pentru a-şi asigura locuinţele.

"Pool" de reasigurare, pe banii statului
Noul sistem va fi finanţat într-o primă fază de către stat cu suma de aproximativ 300 milioane de euro, potrivit schemei de asigurare prezentate, ieri, de către Victor Paul Dobre, secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). "Guvernul se va împrumuta de pe pieţele externe pentru capitalizarea
pool-ului
(n.r. - grup de firme ce urmează să se ocupe de reasigurare) şi plata primelor de asigurare în primul an, pentru sprijinirea schemei de asigurare", a declarat oficialul. De altfel, constituirea "pool-ului" este o modificare adusă mai vechiului proiect de lege ce prevedea înfiinţarea unei societăţi de reasigurare - Compania de Reasigurare Împotriva Dezastrelor - la capitalul căreia urmau să participe firmele de profil. Noua asociaţie va avea statut de societate comercială, cu un capital social minim de 8 milioane RON.

Cât ne costă asigurarea
O locuinţă din chirpici va putea fi asigurată cu suma de 10.000 euro, prima anuală plătită de proprietar fiind de 10 euro. În cazul locuinţelor cu pereţi din beton sau cărămidă, valoarea de asigurare urcă până la 20.000 euro, cu o primă de 20 de euro pe an. Proprietarii de apartamente de bloc pot opta şi pentru asigurarea locuinţei prin intermediul asociaţiilor de proprietari. Nivelul primelor nu va rămâne bătut în cuie şi ar putea să fie modificat periodic, însă numai după ce solicitarea asigurătorilor va fi avizată de către CSA. Cine a încheiat o asigurare facultativă nu va mai trebui să cotizeze şi la noul sistem. Potrivit propunerii făcute de reprezentanţii BCR Asigurări, posesorii unei asemenea poliţe vor trebui să se prezinte anual la Administraţia Financiară cu documentele justificative. În cazul în care proprietarul unei locuinţe va opta pentru asigurarea obligatorie, cu o sumă asigurată de 20.000 de euro, va putea încheia şi o altă asigurare facultativă, pentru diferenţa de sumă până la valoarea reală a casei.

Asigurătorii aşteaptă 148 milioane de euro
De anul viitor, companiile de asigurare din România urmează să se bată pe o piaţă formată din aproximativ 8 milioane de locuinţe. Dintre acestea, în jur de 15% (1,2 milioane de case) sunt construite din chirpici sau alte materiale tradiţionale. La un calcul simplu reiese că pe asigurătorii români îi aşteaptă o piaţă de 148 milioane de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite