Nici romanii din afara granitelor nu s-au inghesuit la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mobilizare destul de buna in Israel Pana ieri la ora 16 (17h00, ora Romaniei), 1.151 de cetateni romani, dintre cei 5.000 aflati cu vize in regula in Israel, isi exprimasera optiunile in cele sapte

Mobilizare destul de buna in Israel
Pana ieri la ora 16 (17h00, ora Romaniei), 1.151 de cetateni romani, dintre cei 5.000 aflati cu vize in regula in Israel, isi exprimasera optiunile in cele sapte sectii de votare, cat si in urnele volante. Doamna Mariana Stoica, ambasadorul Romaniei in Israel, ne-a relatat ca au fost organizate sectii de votare la Tel Aviv (ambasada), Ierusalim (Biserica Romana), Haifa, Netanya, Nazareth, Bersheba si Petak Tikva. De asemenea, s-a recurs la urne volante, cu care reprezentanti ai misiunii diplomatice au mers pe santierele unde concetatenii nostri au anuntat ca se vor gasi, ieri fiind zi de lucru normala in Israel, dupa sabbatul din ajun. Cele mai multe voturi s-au inregistrat la sectia organizata in incinta Ambasadei Romane din Tel Aviv, ele fiind urmate de cele din urnele volante deplasate in diferitele localitati, unde exista santiere de constructii. In opinia oficialilor de la misiunea noastra diplomatica scorul inregistrat e "neasteptat de bun" si s-a opinat ca grosul votantilor ar putea veni dupa ora 18 (19h00, la Bucuresti). Ca urmare, s-a cerut autoritatilor de la Bucuresti prelungirea cu inca o ora a activitatii centrelor de votare. Prin aceasta s-a dorit sa se dea curs solicitarii celor ce au comunicat ca, din cauza distantei la care se afla locul de munca, nu pot ajunge in timp util la urne. S-a remarcat, in context, si interesul deosebit cu care a fost primit referendumul si de romanii cu dubla cetatenie. In fine, dar nu in ultimul rand, romani aflati in Israel care au dorit sa-si pastreze anonimatul ne-au declarat ca prin ampla companie locala desfasurata la radio, tv, in ziare sau pe cale directa au luat cunostinta de modificarile aduse Constitutiei Romaniei, iar ele le-au trezit un interes major.
In Spania, slaba miscare
Ca si cei din tara, romanii din Spania si-au facut intai piata, apoi s-au inchinat la biserica si abia dupa aceea au votat. "Comunitatea romana de aici este nestabilizata, sunt oameni care au venit doar de cateva luni, oameni necajiti, debusolati, care traiesc in conditii materiale precare si nu stiu nici unde sa se informeze, nu au nici mijloace de transport", spune ambasadorul Romaniei la Madrid, Stelian Oancea. De aceea, pentru a populariza modificarile aduse Constitutiei, ambasada a apelat la un post de radio romanesc, care emite in Spania si la biserica, unde oamenii gasesc de multe ori nu doar sprijin moral, ci si practic, pentru gasirea unui loc de munca sau a unei locuinte. Langa o biserica situata la 10 minute de ambasada Romaniei a fost amplasata o urna. Desi procentul de alegatori care s-au prezentat la vot este mai bun decat in alte tari, cifra acestora ramane totusi mica. Din totalul oficial de 33.700 de cetateni romani cu drept de vot (la care se adauga inca cel putin tot atatia aflati ilegal in Spania), si-au exprimat votul, pana la ora 14, in jur de 800 de persoane. "Pentru multi dintre ei, votul e mai putin presant decat sa aiba unde pune capul la noapte si ce sa dea de mancare la copii", explica dl Oancea slaba prezenta la urne. Cu toate acestea, procentul votantilor este mai mare decat la alegerile din 2000. In Spania sunt insa si romani cu o constiinta civica peste media comunitatii: unii dintre acestia, care locuiesc in insule, la mari distante, au sunat la ambasada si au intrebat daca pot vota prin internet! Din pacate, aceasta facilitate nu exista inca. Au fost organizate insa puncte de votare la ambasada din Madrid si la 30-50 km de capitala, in zone cu concentratie mare de populatie de origine romana (in Alcala de Henares - orasul natal al lui Miguel de Cervantes -, Arganda del Rey, Coslada), la consulatul general din Barcelona si la 70 km nord de Valencia. Urne mobile au fost deplasate si in unele sate mai mici si chiar intr-o comunitate de rromi, langa Madrid. Pentru ca multi dintre acestia nu au acte, li s-au acceptat la vot orice fel de documente valabile: carnet de conducere, legitimatie spaniola de rezident, declaratie pe propria raspundere ca sunt cetateni romani.
Romanii din Italia merg duminica la biserica, nu la vot
Din 400.000-500.000 de romani aflati in Italia (numai 100.000 dintre ei in mod oficial), la Roma se prezentasera la vot, pana duminica la ora 16, numai 351, iar la Milano, doar 348. "Sambata a plouat si, in plus, majoritatea au fost la serviciu, iar astazi merg la biserica", a explicat consulul general Cornel Visoiu. Numarul votantilor se afla sub cifra de la alegerile din 2000 (cand 1400 de alegatori si-au exprimat votul la Roma si 300 la Milano) si din 1996 (1200 la Roma si 1000 la Milano). Participarea a dezamagit autoritatile romane, care organizasera cate o sectie de votare la Roma, Milano si Venetia, puncte de votare la sediile consulatelor onorifice din Bari, Florenta, Treviso si Torino si o urna mobila la Ancona, la solicitarea unei asociatii a romanilor. La Torino, venisera sa voteze 238 de cetateni, la Florenta 22, la Treviso 49 si la Ancona 70. Ca si concetatenii lor aflati in tara vecina, Spania, imigrantii ilegali din Italia au putut vota fara probleme, intrucat ei se afla in ilegalitate fata de statul italian, nu fata de Romania. Multi dintre ei s-au temut insa probabil sa o faca sau au fost retinuti de griji mai presante.
In Canada, autoritatile romane au cerut ajutorul Bisericii
Pana ieri dimineata, la cele trei centre de votare din Canada se prezentasera aproximativ 220 de persoane. La Ambasada Romaniei din Ottawa votasera 60 de persoane, la Consulatul general din Montreal 50 de persoane, iar in cel din Toronto, 112. Membrii celor trei misiuni diplomatice sperau insa ca numarul de romani dornici sa se pronunte in privinta Constitutiei sa creasca in jurul dupa-amiezei. In zona Toronto traiesc circa 60.000 de romani, iar in cea a orasului Montreal, aproximativ 30.000. Diplomatii romani sustin ca, pentru a aduce la centrele de votare cat mai multe persoane, au declansat de mai multa vreme o intensa campanie de mediatizare a continutului Constitutiei, prin intermediul unor ziare locale, al posturilor de radio si, nu in ultimul rand, al bisericilor comunitatilor romanesti din Canada. Astfel, afise pentru mediatizarea referendumului au fost lipite in biserici, iar la sfarsitul slujbelor de ieri, preotii le-au recomandat enoriasilor sa mearga la centrele de votare. In Toronto se afla cinci biserici romanesti, iar in Montreal, patru. Personalul diplomatic din Canada se declara nemultumit ca, potrivit legislatiei canadiene, centrele de votare pot fi organizate doar in incinta misiunilor diplomatice ale tarilor respective si, in consecinta, multi romani aflati pe intreg teritoriul tarii nu au posibilitatea sa participe la referendum, din cauza distantelor mari pana la punctele de votare.
Doar 600 de romani au votat in SUA, in prima zi
Cel mai mare numar de cetateni romani care s-au prezentat sambata la vot s-a inregistrat in Statele Unite. In New York au votat 400 de persoane, iar in Washington si Los Angeles, cate 100. Pe teritoriul Statelor Unite au fost deschise 31 de centre de votare.
Putini votanti in Germania si Austria
Pana duminica la ora 14,00, in cele trei centre de votare amenajate pe teritoriul Germaniei votasera peste 300 de persoane. Potrivit ambasadorului Romaniei in Germania, Adrian Vierita, la centrul din Berlin au votat 113 persoane, la Bonn 100 si la MUnchen 126. Duminica au fost organizate si urne mobile, la Hamburg (unde s-au inregistrat 27 de voturi), la NUrenberg (100) si la Offenbach. In Austria, la centrul de votare amenajat la Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei la Viena votasera, pana la ora 14,00, 250 de persoane. Oficialii romani de aici spera ca participarea la vot sa atinga 1.000 de persoane, reprezentand media alegatorilor care au votat la ultimele alegeri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite