"Ţiganii sunt buni doar dacă sunt departe"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: ABC
Foto: ABC

Tema ţiganilor expulzaţi din Franţa stârneşte în continuare interesul străinilor. Cotidianul spaniol ABC a realizat un reportaj în mijlocul comunităţilor de ţigani din România, pentru a "afla cum trăiesc aceştia şi ce anume îi împinge la ei în ţară să ia calea Occidentului".

"O vizită în mizerabilele ghetouri în care trăiesc ţiganii în România explică de ce fug aceştia în Europa", scrie cotidianul spaniol, care întreprinde o vizită în Ferentari şi în satul Calvini din Buzău, localitate de baştină a multora dintre ţiganii expulzaţi din Franţa.

Citeşte şi:
O româncă din Spania a găsit o valiză cu peste 3.000 de euro în ea şi a predat-o Poliţiei

"Cum dai colţul, deasupra unui clădiri devastate, cineva a vopsit nişte cuvinte obscene: «Românii să-mi...». Cartierul Ferentari este, aşa cum recunoaşte Secretarul de Stat pentru problemele romilor, Valentin Mocanu, «exemplu de cum nu ar fi trebuit să se procedeze niciodată». Un ghetou de ciment cu un labirint de blocuri de apartamente, în care dictatura comunistă a obligat ţiganii care vagabondau prin Capitală să se stabilească. Acum este cel mai periculos şi mai insalubru loc din Bucureşti. Când taximetristul află unde vrea străinul să meargă, nu îşi reţine uimirea: Pentru ce vrea să meargă în Ferentari dacă nu pentru a cumpăra droguri? În acest timp se face înţeles cu degetul pe antebraţ, simulând injecţia. «Unde sunt ţigani, sunt şi probleme», conchide taximetristul."

"«Ţiganii sunt buni doar dacă sunt departe», spun românii"

"În România, opiniile despre expulzarea ţiganilor din Franţa se împart în două: cei care cred că Sarkozy a procedat corect, «pentru că asta meritau», şi cei care îi reproşează deportările ţiganilor, care au avut ca rezultat întoarcerea acestora în România. «Ţiganii sunt cu atât mai buni cu cât sunt mai departe», spun românii.

Pentru majoritatea românilor nu există nuanţe de «politic corect». Nimeni nu-i vrea pe ţigani. Nici aproape, nici departe. De aceea, expulzaţii din Franţa se pregătesc de plecarea în Spania sau în altă parte unde să-şi câştige viaţa, atât de dificil este pentru ei în ţara lor de origine"

Citeşte pe adevarul.es ce spun ţiganii expulzaţi din Franţa despre întoarcerea în Occident şi cum se apără aceştia de eticheta de "hoţi", precum şi ce scriu spaniolii despre opiniile în problema ţiganilor ale unor personalităţi precum Ilie Năstase.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite