O biserică din Spania, finanţată de muncitorii români aflaţi în şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul paroh din Alcala, Adrian Pintea Foto: 20 minutos
Preotul paroh din Alcala, Adrian Pintea Foto: 20 minutos

Românii din Alcala de Henares contribuie, care cum poate, după posibilităţi, la ridicarea bisericii ortodoxe din localitate. Se estimează că va mai dura doi ani până la finalizarea construcţiei.

"Această biserică va fi finanţată de muncitori în şomaj şi de femei care lucrează ca menajere". Părintele Adrian Pintea glumeşte cu amărăciune despre situaţia economică pe care o traversează compatrioţii săi, de când sectorul construcţiilor a intrat în criză profundă.

"Majoritatea bărbaţilor munceau în construcţii, nu era altceva. Acum foarte mulţi sunt în şomaj. Deşi femeile încă mai reuşesc să găsească câte ceva de muncă", spune preotul Adrian Pintea, citat de Diario de Alcala.

Primăria din Alba-Iulia a donat 3.000 de euro

Aceiaşi muncitori în şomaj, punctează părintele, sunt cei care finanţează săptămână de săptămână cu donaţiile lor construcţia biseriii, pentru care însă nu s-au primit foarte multe ajutoare: 3.000 de euro de la Primăria din Alba-Iulia, oraş din care provin mulţi din românii rezidenţi în Alcala. Şi mai aşteaptă o subvenţie a Guvernului României, dacă o va permite criza.

Din această cauză, estimările pentru finalizarea construcţiei nu sunt definitive. Dacă vor primi subvenţia pe care o aşteaptă, biserica ar putea fi gata în mai puţin de doi ani. Dar nici nu pot impune o "taxă" credincioşilor, pentru a contribui la construcţie.

Află de ce este specială biserica construită în Alcala de Henares

Fiecare va ajuta cu ce poate la viitorul proiect al parohiei Sfântul Gheorghe. Vor să o doteze, treptat, cu o bibliotecă pentru copii, cu o sală de calculatoare şi cu ateliere unde să se poată învăţa, de exemplu, pictarea de icoane. Sunt încă doar idei, dar s-au gândit la resursele umane existente. "Există profesori care muncesc acasă şi care ar putea da lecţii copiilor. Şi un instructor de dans tradiţional românesc", explică parohul.

"În România, lumea de la oraş merge mult mai des la biserică. În Spania se întâmplă acest lucru mai ales la sate", deşi 85% din români sunt ortodocşi.

Citeşte pe adevarul.es câte parohii ortodoxe există în Spania

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite