VIDEO Mama româncei de 10 ani care a născut în Spania: "Aşa e la noi, în România"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ea este Olimpia, mama Elenei, care a născut la 10 ani Foto-captură Cuatro
Ea este Olimpia, mama Elenei, care a născut la 10 ani Foto-captură Cuatro

Într-un interviu acordat televiziunii Cuatro, Olimpia, mama fetiţei de 10 ani care a devenit părinte la rândul ei, şocând întreaga Spaniei, explică bucuroasă: "Sunt fericită că sunt bunică. La noi e ceva normal".

VIDEO Vezi aici interviul cu mama fetiţei de 10 ani

Olimpia, mama fetiţei de 10 ani, de naţionalitate română, pe nume Elena, care a născut în Jerez, săptămâna trecută, a devenit "vedetă" în Spania. Rezidentă în Lebrija (Sevilla), Olimpia a fost vizitată de televiziunea spaniolă Cuatro. Astfel, am aflat că "în România, la vârsta asta ne căsătorim noi. Aici ştim că nu e normal, dar la noi e normal". Aflăm că tatăl bebeluşului (o fetiţă) are 13 ani şi locuieşte în România, Elena sosind în Spania însărcinată.

Citeşte şi:

Peste 100 de fetiţe sub 14 ani nasc anual în Spania şi peste 500 sub 15 ani

"Românii, nişte barbari!" Cazul româncei, mamă la 10 ani, i-a revoltat pe spanioli

O fetiţă româncă de zece ani a născut un bebeluş de 2,9 kilograme

"Nu este aşa mică"

"Nu este aşa mică", le răspunde Olimpia jurnaliştilor care se întreabă dacă nu cumva e prea devreme pentru o fată de 10 ani să nască. Unul din fraţii Olimpiei le explică şi el ziariştilor: "Nu este nimic ciudat. Nu mă interesează. Şi eu am două fetiţe, la 14 ani deja aveam o fetiţă la mine în ţară".

Olimpia, o bunică tânără, de doar 30 de ani, trăieşte, la fel ca restul familiei, din cerşetorie şi colectarea fierului vechi, conform declaraţiilor vecinilor familiei de ţigani români. Aceasta a venit în Spania abia de trei săptămâni şi singurul ei regret este că Elena nu va încasa "cecul-bebe", acordat de statul spaniol oricărei femei care naşte în Spania, deoarece pentru acesta trebuia să locuiască de minim 2 ani pe teritoriu spaniol.

Autorităţile din Andaluzia, împreună cu Serviciile Sociale studiază acum cazul, pentru a vedea dacă fetiţa de 10 ani şi fiica ei nou-născută au toate condiţiile pentru a trăi în continuare în familie sau se impune internarea celor două într-un centru de minori, sub supravegherea serviciilor sociale.

VIDEO Vezi aici declaraţia unei infirmiere a spitalului unde a născut românca.

"Şi-a 'ars' copilăria şi va rămâne stigmatizată"

Mai mulţi medici, ginecologi sau psihiatri, au analizat din ambele puncte de vedere riscurile la care este supusă Elena, românca de 10 ani care a născut pe 26 octombrie o fetiţă, în Spitalul din Jerez.

"Această copilă este mult prea tânără, nici măcar nu putem vorbi despre adolescenţă. Este primul caz pe care îl cunosc al unei fete de 10 ani care naşte în această ţară. De fapt, nu cred că există date despre un alt caz în Spania", a declarat pentru BBC doctor Francisca Martinez, şefa unităţii de Anticoncepţie a departamentului Obstetrică şi Ginecologie al Institutului Universitar Dexeus din Barcelona. "Vârsta primei menstruaţii este, în medie, în jur de 12 ani în Spania, iar maturizarea sistemului reproducător nu se face complet decât la 2-3 ani după prima menstruaţie", a mai spus experta.

Nici UNICEF nu are date despre sarcini la fetiţele sub 12 ani

Pentru Nuria Parera, medic al departamentului de Ginecologia Copilului şi Adolescentului de la Institutul Dexeus, este vorba de "un caz excepţional, o patologie numită pubertate precoce". "Pentru ca o femeie să rămână însărcinată trebuie ca sistemul reproducător să fie matur. La 10 ani foarte puţine fete au ciclu şi cele care au, au dezvoltat o pubertate precoce. Dar sunt atât de puţine astfel de cazuri, încât e dificil să faci o statistică", a declarat Parera.

De altfel, nici măcar UNICEF, care lucrează la nivel mondial, nu are date sau cifre despre fetiţe care au născut la vârste sub 12 ani.

"Dacă minora se simţea singură şi poate de aceea a întreţinut relaţii sexuale cu alt copil, acum se va simţi pierdută", susţine Maria Jesus Mardomingo, membră a Societăţii Europene de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului şi preşedinta acestei asociaţii în Spania. "Este evident că fetiţa care tocmai a devenit mamă nu a avut parte de o familie protectoare. Trebuie să se fi simţit foarte singură pentru a accepta relaţii sexuale la nouă ani, fără ca părinţii ei să o ştie", mai spune Mardomingo, pentru El Mundo.

"Va rămâne profund marcată de experienţă"

Experta crede că "fetiţa a ajuns să întreţină raporturi sexuale căutând companie şi prietenie, deşi logic vorbind aceasta este doar o ipoteză". Ceea ce este însă sigur e că "micuţia şi-a 'ars' copilăria şi va trebui să se confrunte de-acum cu stigmatul de a fi mamă atât de tânără".

Şeful serviciului de Obstetrică şi Ginecologie de la Clinica USP Sagrado Corazon din Sevilla, Adolfo Lopez Gomez, crede că fetiţa româncă "a riscat foarte mult", "pentru că există probabilitatea crescută de dezvoltare a unor complicaţii adiacente naşterii". Printre riscuri? "Problemele de hipertensiune şi inclusiv un debut al diabetului la vârste atât de timpurii. În plus, oasele nu sunt dezvoltate complet, de aceea nivelul ridicat de flux hormonal care vine odată cu sarcina poate provoca o dezvoltare alterată a musculaturii şi oaselor. Influxurile hormonale ridicate în copilărie pot provoca sudarea permanentă a cartilajelor, întrerupând dezvoltarea musculaturii şi osaturii", a declarat Gomez.

Doctor Mardomingo reaminteşte, totodată, că "din experienţa mea cu adolescente de 15 ani care au rămas însărcinate şi pe care le-am revăzut ulterior la vârstă adultă, ştiu că majoritatea au rămas profund marcate de experienţă". Psihiatra spune că "o fetiţă nu este în stare nici să îngrijească şi nici să educe o altă fetiţă".

"Minorii trăiesc într-o lume hipersexualizată şi trivializată"

Totodată, Maria Jose Mardomingo are o opinie interesantă despre cauzele sarcinilor la vârste atât de fragede. "Minorii trăiesc într-o lume hipersexualizată de publicitate. În plus, sunt încorporaţi mult prea repede în lumea adultă, ceea ce se poate vedea foarte clar în modă, de exemplu. Micuţii deja se îmbracă precum adulţii".

"Adăugaţi la toate acestea faptul că se transmite o trivializare a relaţiilor sexuale, ca sursă de plăcere la care are toată lumea dreptul. De asemenea există un aspect important care este imaginea inoculată despre femei, ca obiecte sexuale în publicitate. Relaţia cu bărbatul se obţine doar prin intermediul sexului şi nu din punct de vedere a prieteniei sau colaborării", mai spune doctor Mardomingo, care nu uită însă şi că "părinţii îşi pierd capacitatea educativă, nu îi pregătesc pe copii pentru viaţă".

Citeşte şi:

Peste 100 de fetiţe sub 14 ani nasc anual în Spania şi peste 500 sub 15 ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite