Vaccinul îi sperie şi pe românii din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Milioane de doze de vaccin au rămas nefolosite în Spania şi Italia pentru că oamenii refuză să se imunizeze
Milioane de doze de vaccin au rămas nefolosite în Spania şi Italia pentru că oamenii refuză să se imunizeze

Mulţi compatrioţi au refuzat să se imunizeze pentru că nu cunosc efectele secundare. Doar 23% din cele 13 milioane de doze de vaccin antigripal achiziţionate de Guvernul spaniol au fost utilizate până acum.

Majoritatea oamenilor par să nu se teamă de noua gripă mai mult decât de cea obişnuită, care apare in fiecare iarnă. În timp ce virusul A(H1N1) a ucis în Spania 271 de persoane în ultimele opt luni, gripa comună face, în medie, peste 8.000 de victime într-un singur an.

La nivel mondial, de la apariţia noului virus, au decedat 14.000 de persoane. În schimb, gripa comună duce, anual, la moartea a aproximativ 500.000 de oameni din întreaga lume.

„Am avut gripă porcină şi acum sunt sănătoasă"

În prezent, numărul persoanelor din Spania care au fost infectate cu virusul A(H1N1) a ajuns la 1,2 milioane. Oana Marcovici, o tânără româncă originară din Timişoara, rezidentă la Tarragona, este unul dintre compatrioţii care s-au confruntat cu gripa porcină. În prezent, românca de 22 de ani este sănătoasă, după ce a fost tratată de medici.

„La începutul lunii septembrie, am început să mă simt rău. Tuşeam foarte puternic, mă durea în gât, aveam dureri musculare şi eram obosită. Am fost la medic, iar el mi-a zis că este vorba despre gripa nouă", povesteşte Oana. I s-a dat un tratament şi i s-a recomandat să nu iasă din casă trei zile.

Mihaela Cornea (32 de ani), din Madrid, lucrează la un azil de bătrâni, încadrându-se în grupele considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire. Românca nu s-a speriat de gripa nouă, aşa că nu a cerut să fie vaccinată. În schimb, a făcut vaccinul antigripal anual. Nu este convinsă că este necesar să se vaccineze împotriva gripei noi, dar nici nu ar refuza dacă i se va cere de la serviciu.

„Eu mă voi vaccina dacă ni se va spune că trebuie, chiar dacă mulţi zic că poate să provoace reacţii adverse. Cunosc persoane care nu vor să se vaccineze din cauza efectelor secundare. De exemplu, directoarea grădiniţei unde lucrez după-amiezile", spune românca.

S-au vaccinat trei milioane de persoane

Diana Rusu (30 de ani), din Valencia, este însărcinată în luna a şaptea. Deşi face parte dintre cei cărora li se recomandă vaccinarea, ea încă ezită: „Dacă am grijă de mine, cred că nu voi contracta boala. Vaccinul mi se pare periculos, nu se cunosc reacţiile adverse".

Nici Maria Bâtu (66 de ani), medic pediatru la Benicassim, Castellon, nu intenţionează să se vaccineze. „Nu m-am vaccinat împotriva gripei A(H1N1) şi nici nu cred că o voi face. Ca medic, mă protejez cât pot de bine, dar prefer să nu mă vaccinez pentru că nu se cunosc încă toate efectele secundare", spune doctoriţa.

Adelin Roşu (23 de ani), student la Valencia, consideră, de asemenea, că vaccinul nu este sigur. „Am decis să nu mă vaccinez pentru că am citit pe multe site-uri că nu este testat prea bine acest vaccin. În plus, nu mai sunt atâtea cazuri de gripă nouă în ultimul timp şi peste tot aud că este mai periculoasă gripa normală decât cea nouă", spune studentul.

Iniţial, Spania ceruse de la firmele producătoare 37 de milioane de doze de vaccin, iar ulterior s-a stabilit că 13 milioane de doze sunt suficiente. Au fost distribuite nouă milioane de doze în toată ţara, dar până în prezent au fost utilizate doar trei milioane. Ministerul Sănătăţii nu a decis încă ce va face cu milioanele de doze de vaccin nefolosite.

Virusul A(H1N1) e mai periculos decât cel gripal obişnuit

Atacul gripei sezoniere este diferit într-un an cu pandemie faţă de unul obişnuit, susţin specialiştii. „Cine zice că în anul 2008 au fost mai multe decese de gripa sezonieră faţă de câte sunt acum, de gripă nouă, greşeşte, pentru că noul virus A(H1N1) fură din terenul virusului gripal obişnuit. Într-un an cu pandemie vor fi mai puţini morţi de gripă sezonieră faţă de un an obişnuit", a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel.

Ministerul Sănătăţii demonstrează că pandemia a devenit mult mai periculoasă în ultima vreme: „Dacă în gripa sezonieră rata de mortalitate a fost de 0,01-0,1 la sută, în gripa pandemică aceasta a crescut în ultimele şase săptămâni de peste 13 ori şi a ajuns la 1,32%. Adică un român dintr-o sută moare din cauza maladiei", a explicat dr. Adrian Streinu-Cercel. Simona Popa

„Nu voiam să-i ajut să se îmbogăţească"

Statisticile medicale din Italia indică o mortalitate de 10 ori mai mare în cazul gripei normale, de sezon, comparativ cu cea a gripei A(H1N1). Astfel, dacă în 2008 circa 8.000 de persoane au decedat din cauza complicaţiilor rezultate în urma contaminării cu virusul gripei de sezon, în ultimele patru luni ale anului 2009, doar 206 oameni au murit din cauza gripei A(H1N1).

Doar 3% din vaccinuri au fost folosite în Italia

Doar 3% din vaccinuri au fost folosite în Italia

Din cele 24 de milioane de doze de vaccin antigripal cumpărate de guvernul italian cu 184 de milioane de euro, doar 827.000 au fost folosite.

Românii care locuiesc în Peninsulă s-au arătat la fel de neîncrezători ca şi italienii în ceea ce priveşte utilitatea vaccinului împotriva gripei noi. Laura Vătămănuşă, 36 de ani, programator la Torino, explică de ce nu s-a vaccinat împotriva gripei porcine: „În campania de promovare a vaccinului nu am găsit argumente care să mă convingă de pericolul imediat al acestui virus. Mulţi medici au subliniat faptul că este vorba de un virus asemănător cu alte forme virale. O răceală normală care se poate complica în anumite situaţii". Laura nu este surprinsă de succesul slab pe care l-a avut campania de promovare a vaccinului în Italia.

„Nu cunosc pe nimeni care să se fi dus la spital să se vaccineze", spune Gabriel Lazăr, 40 de ani, comerciant în Torino. „Singurii care au avut de câştigat au fost cei de la compania farmaceutică. Toată campania de promovare şi de convingere a populaţiei de marele pericol al virusului a fost făcută pentru a le dărui acestora un munte de bani. Nu m-am vaccinat pentru că nu voiam să-i ajut să se îmbogăţească". Delia Coşereanu, Torino

"Nu m-am vaccinat împotriva gripei porcine şi nici nu o voi face, de teama efectelor secundare. "

Maria Bâtu medic pediatru

"Peste tot aud că este mai periculoasă gripa normală, că face mai multe victime. "

Adelin Roşu student

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite