Un român vinde muşchi de copac la Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Manole vinde muşchi de copac într-un târg din Madrid
Cristian Manole vinde muşchi de copac într-un târg din Madrid

Spaniolii obişnuiesc să cumpere de la târg decoraţiuni pentru a realiza scena naşterii lui Iisus. La Madrid, în pieţele special amenajate pentru Sărbătorile de iarnă, brazii de Crăciun pot fi cumpăraţi la preţuri cuprinse între 20 şi 100 de euro.

Vezi galerie foto de la Targurile de Crăciun din Madrid și Barcelona

În fiecare an, în luna decembrie, în Plaza Mayor din Madrid sunt instalate chioşcuri în care se vând brazi, muşchi de copac şi decoraţiuni speciale pentru Crăciun. Vânzătorii închiriază gheretele încă din luna septembrie, pentru a fi siguri că au un loc asigurat. În funcţie de suprafaţă, chiria pentru un chioşc din Plaza Mayor oscilează între 1.000 şi 1.800 de euro pe lună. Deşi concurenţa pentru închiriere a unui chioşc este mare, românii au reuşit să intre în această afacere.

Cristian Manole (29 de ani), originar din Slobozia, este de şase ani la Madrid. El lucrează pe cont propriu ca zugrav, dar luna aceasta vinde brazi şi muşchi de copac în cea mai mare piaţă din capitala Spaniei. „Am vrut să închiriez un chioşc şi anul trecut, dar nu era niciunul disponibil. Alţi români au reuşit. De data asta, am avut şi eu mai mult noroc", spune românul. Deocamdată, afacerea nu merge prea bine.

„Stau aici de aproape o săptămână, dar nu am reuşit să vând decât opt brazi. Am dat mai multe bucăţi de muşchi de copac, decoraţiuni pentru uşi şi buchete de vâsc. E prea devreme acum. Colegii de breaslă mi-au spus că vânzarea o să meargă mult mai bine în săptămâna Crăciunului", precizează românul.

Cel mai ieftin brad la madrid, 20 de euro

La Barcelona, brazii costă între 25 şi 75 de euro bucata

La Barcelona, brazii costă între 25 şi 75 de euro bucata  Foto: Georgiana Stroie

Muşchiul de copac se vinde bine în Spania, în perioada Crăciunului, şi este folosit la realizarea scenei naşterii Domnului. În funcţie de mărime, un brad se poate cumpăra cu sume cuprinse între 20 şi 100 de euro, decoraţiunile pentru uşi costă între 6 şi 8 euro, buchetul de vâsc ajunge la 3 euro, iar bucăţile de muşchi de copac se vând la preţuri între 4 şi 6 euro.

În apropierea chioşcurilor cu brazi naturali, au fost montate căsuţe în care se vând cei artificiali. Pentru un brad artificial, madrilenii trebuie să scoată din buzunare între 40 şi 180 de euro. La Barcelona, preţurile sunt asemănătoare: brazii costă între 25 şi 75 de euro; vâscul, 1-2 euro; coroanele de brad decorate, 6-20 de euro; muşchiul de copac, 3-5 euro; instalaţiile pentru pom, între 15 şi 45 de euro.

Regii Magi, o tradiţie spaniolă

O noutate pentru românii din Spania sunt Regii Magi, prezenţi pe tarabe sub forma unor mici sculpturi. Regii Magi sunt sărbătoriţi la 6 ianuarie şi, în tradiţia spaniolă, îl înlocuiesc pe Moş Crăciun, aducând cadouri copiilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite