Un român din Spania, voluntar în Haiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Ţecu, aici în Uganda, a participat ca voluntar în mai multe proiecte umanitare
Daniel Ţecu, aici în Uganda, a participat ca voluntar în mai multe proiecte umanitare

Daniel Ţecu (44 de ani), stabilit de 13 ani în Peninsula Iberică, a participat la numeroase acţiuni caritabile în ţări precum Rwanda, Botswana sau Uganda, iar acum organizează o campanie umanitară. În perioada 1–5 februarie, 15 medici români se vor deplasa în Haiti, ţară grav afectată de cutremurul devastator care a lăsat în urmă peste 170.000 de morţi.

Daniel Ţecu a plecat în Spania în urmă cu 13 ani şi s-a stabilit în localitatea madrilenă Coslada, unde a lucrat câţiva ani în construcţii, după care a deschis un studio foto şi video. În anul 2001, el şi-a orientat afacerile către un magazin cu produse româneşti şi o cofetărie.

În urmă cu patru ani, românul a înfiinţat Asociaţia pentru Dezvoltarea Economică şi Culturală a Românilor din Spania (ADERE), iar în 2008 a pus bazele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE). Din 2003, Daniel s-a implicat în mai multe proiecte umanitare în: Bolivia, Argentina, Namibia, Rwanda, Congo, Botswana şi Uganda.

Susţinut de vedete din ţară

„În cutremurul care a avut loc în România în anul 1977 au murit 1.500 de persoane. Pe atunci, România avea 20 de milioane de locuitori. În seismul din Haiti şi-au pierdut vieţile peste 170.000 de oameni, dintr-o populaţie de şapte milioane de locuitori. M-a impresionat suferinţa supravieţuitorilor şi am dorit să-i ajut", povesteşte Daniel Ţecu.

Federaţia pe care o conduce a iniţiat un proiect umanitar, în colaborare cu alte asociaţii. Proiectul este susţinut de mai multe vedete, printre care: Nadia Comăneci, Alexandra Ungureanu, Niculina Stoican, Corina Chiriac, Mirabela Dauer şi Irina Loghin.

Vedetele vor face spoturi publicitare, care vor fi difuzate la mai multe televiziuni din România pentru strângerea fondurilor necesare campaniei din Haiti.

„Am luat legătura cu vedetele şi cu impresarii lor. Toate persoanele cu care am discutat au fost de acord să-i sprijine pe locuitorii din Haiti şi multe dintre ele au filmat deja spoturile pentru campanie", explică el.

Medici şi asistente în Haiti

În Haiti vor merge 15 doctori şi asistente din România  Foto: Afp

Copiii din Haiti, vulnerabili la traficul de carne vie

Proiectul umanitar se va desfăşura în două etape. În prima parte a campaniei, o echipă de 15 persoane, medici şi asistente, va pleca în Haiti, în perioada 1-5 februarie, pentru a acorda asistenţă răniţilor. Toate persoanele care vor merge în Haiti îşi vor plăti cheltuielile de transport, cazare şi masă.

Cea de-a doua parte a proiectului se va desfăşura pe o perioadă mai lungă de timp. „Dorim să construim în Haiti 100 de case, o capelă, o şcoală şi un dispensar", spune Daniel Ţecu. Proiectul umanitar se va desfăşura pe tot parcursul acestui an. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite