Un imigrant din cinci trimite bani prin autocar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu recent arată că tot mai mulţi români îşi scot ilegal economiile din Peninsula Iberică. Autorităţile spaniole au identificat 17 metode alternative prin care străinii trimit bani acasă, ocolind taxele bancare. Românii preferă transportul cu autocarele.

Potrivit estimărilor economistului Inigo More, cel care a realizat un studiu în domeniu, din Spania au ieşit, în ultimii doi ani, sume mult mai mari decât cele înregistrate în documentele Băncii Naţionale privind tranzacţiile imigranţilor cu ţările natale.

Citiți și:

- Un spaniol sărac câştigă patru salarii medii din România
- 17 căi prin care imigranţii scot bani din Spania
- Preferă să cerşească în Spania decât să revină acasă
- Casele şi maşinile de lux, căi sigure de spălare a banilor

Anul trecut, numărul tranzacţiilor alternative, deseori ilegale, a crescut. Străinii reuşesc astfel să reducă la zero comisioanele practicate de firmele de transfer bancar. Românii se află, potrivit studiului, în topul străinilor care folosesc astfel de metode. Printre compatrioţii noştri este foarte populară metoda trimiterii banilor „în aluminiu", în colete.

Bancnotele sunt de obicei împăturite în folie de aluminiu şi ascunse printre obiectele din pachet, pentru a nu fi detectate în urma unei eventuale scanări. Pentru a economisi banii daţi pe comisioane şi taxe, cei care aleg această metodă riscă însă să rămână fără bani.

Dacă transportatorul sau altă persoană sustrage banii din colet, păgubitul nu poate face reclamaţie, întrucât nu are dovezi, iar trimiterea de bani prin pachete este interzisă.

Cel mai uşor, prin prieteni

„Când trimit câte 50 sau 100 de euro, «îi expediez» printr-un prieten care duce pachete din Spania în România şi uneori mai duce şi bani. Profit de drumul său, pentru că nu-mi ia comision. De multe ori îi dau banii în mână, pentru că am încredere că le duce rudelor bancnote bune, nu false, cum fac unii şoferi", ne spune Costi Valeriu (33 de ani), originar din Pucioasa, judeţul Dâmboviţa, stabilit în oraşul Castellon.

„Mie îmi convine să trimit banii prin prietenul meu, pentru că nu trebuie să plătesc cei 10% din suma pe care o trimit, procent pe care trebuie să-l plăteşti la agenţiile de transfer. De multe ori, nici nu-i spun că pun bani în pachet. Îi bag într-o cutie de biscuiţi sau între lucrurile pe care le trimit, în folie de aluminiu", adaugă Costi.

Astfel, compatriotul nostru economiseşte chiar şi 200 de euro anual, bani pe care i-ar fi plătit drept comision la firmele de transfer rapid. Aproximativ 20% din românii care trimit bani în ţară nu-i declară, se arată în studiul spaniol.

Nu ştiu că este ilegal

Mulţi dintre românii care trimit astfel bani acasă ignoră condiţiile nesigure oferite de aceste metode. De multe ori, ei nici nu ştiu că folosesc un mijloc ilegal. Mulţi cred că transportul banilor cu autocarul este un mijloc legal şi este un serviciu de curierat ca oricare altul, realizat prin poştă sau prin mesageriile specializate.

„Mie nu mi s-a întâmplat niciodată să nu-mi ajungă toţi banii acasă. Însă am prieteni care au trimis bani sau telefoane mobile, pe care nu le-au declarat şi nici măcar nu le-au spus şoferilor că le-au pus în pachet, şi nu au mai ajuns la destinaţie", încheie românul.

Mai puţini bani

Potrivit datelor oficiale ale BNR, în 2008, românii din Spania au trimis aproape 400 de milioane de euro rudelor din ţară. În prima jumătate a anului 2009, transferurile către România au scăzut însă cu aproximativ 45%. Principala cauză o reprezintă criza economică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite