UE permite Spaniei să reintroducă restricţiile pentru români, dar pune condiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, Comisia Europeană şi-a dat oficial acordul pentru ca Spania să reintroducă restricţiile la muncă pentru cetăţenii români, dar a pus mai multe condiţii, precum şi o "dată a expirării": 31 decembrie 2012.

Spania a convins Comisia Europeană, deşi doar parţial, că piaţa muncii nu mai face faţă atâtor şomeri. Executivul lui Jose Luis Rodriguez Zapatero a argumentat că sistemul nu suportă sosirea cetăţenilor români în ritmul în care aceasta s-a desfăşurat în ultimii ani şi că este necesară limitarea intrării acestora. Bruxelles-ul a permis Madridului să reintroducă, deşi cu unele limitări, permisele de muncă pentru români, care din 2009 se bucură de liber acces pe piaţa muncii din Spania, scrie Publico.

Doar până la sfârşitul anului 2012, şi nu până în 2014, cum voiau spaniolii

Dinspre Cabinetul preşedintelui Executivului european, Jose Manuel Durao Barroso, spaniolii au fost avertizaţi că "UE va supraveghea cu stricteţe" paşii făcuţi de Spania pentru a garanta că măsura nu va fi una "disproporţionată". În plus, autorizaţia dată Spaniei are mai multe condiţii şi o "dată a expirării": 31 decembrie 2012, faţă de 2014, cum şi-ar fi dorit Guvernul Spaniei.

Printre condiţiile puse de UE se află faptul că Madridul nu va putea cere permise de muncă românilor care sunt deja în Spania, muncind ca angajaţi, ca liber-profesionişti sau se află în căutarea unui loc de muncă, precum nici membrilor familiilor acestora. Astfel, permisele de muncă vor putea fi impuse doar românilor care vor dori să vină în Spania începând de acum. Ambele restricţii se aflau, deja, şi în propunerea făcută de Guvernul spaniol.

UE va "supraveghea atent" efectele măsurii

În plus, UE obligă Spania să se limiteze strict la ceea ce este necesar pentru îndeplinirea obiectivului propus, şi anume reducerea presiunii asupra pieţei muncii. Niciun alt drept câştigat de România ca membru UE nu va putea fi încălcat.

De teama sosirii unui flux masiv de mână de lucru ieftină, odată cu intrarea României şi Bulgariei în UE, în 2007, statele membre au decis să amâne până în 2014 acordarea dreptului liber la muncă cetăţenilor din cele două state. Dar Spania a decis, în 2009, să renunţe la acest moratoriu, pentru a uşura sosirea muncitorilor, în faţa cererii mari de mână de lucru.

Acum, cu peste 864.000 de români pe teritoriul său, Spania a devenit prima ţară UE care restrânge dreptul la liberă circulaţie a muncitorilor unei anumite ţări, după ce i l-a dat. Se crează, astfel, un precedent care ar putea fi folosit şi de alte state UE pe viitor.

Măsura mai trebuie ratificată de Colegiul Comisarilor Europeni

Vezi ce se va întâmpla în continuare pe adevarul.es

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite