E oficial! Spania a trimis Ordinul Ministerial de restricţie a pieţei muncii pentru români la CE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Miniştri a validat propunerea de reintroducere a necesităţii permiselor de muncă pentru români. Acum singura care mai poate schimba ceva este Comisia Europeană, care va analiza măsura, pentru a verifica "legalitatea ei din punct de vedere al dreptului comunitar".

Consiliul Miniştrilor a autorizat trimiterea la UE pentru a fi autorizat, Ordinul Ministerial aprobat astăzi pentru a se reactiva restricţiile la muncă pentru români, care, începând de acum, vor avea nevoie de un permis de muncă pentru a putea intra pe piaţa muncii spaniole, scrie Europa Press.

Astfel a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului şi ministru al Dezvoltării, Jose Blanco, care a reiterat că obiectivul acestei măsuri este stăvilirea afluxului de români şi evitarea ca aceste persoane să ajungă în economia subterană şi "să fie victime ale abuzurilor şi exploatării prin muncă".

O lege împotriva românilor din România, nu a românilor din Spania

Totodată, a declarat că iniţiativa "nu-i priveşte pe românii care trăiesc deja în Spania" şi a spus că "se limitează doar numărul noilor veniţi". Decizia "nu are nicio implicare în libera circulaţie a persoanelor în interiorul UE" şi "se va desfăşura, aşa cum e logic, în deplină coordonare cu autorităţile române".

În acest sens, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale din România, Sebastian Lăzăroiu, a declarat săptămâna aceasta, în presa locală, că autorităţile spaniole "au acţionat cu multă corectitudine şi ne-au informat în prealabil despre intenţiile lor". Totuşi, a semnalat că "acesta este un caz fără precedent" şi "foarte dificil de rezolvat de către Comisia Europeană", care "va trebui să analizeze cu mare grijă măsura şi să verifice dacă aceasta atinge obiectivele pentru care a fost creată".

Cu câteva ore înainte de apariţia lui Jose Blanco în Consiliul de Miniştri, Comisia Europeană a avertizat Spania că "în principiu, nu poate lua această măsură", căci contravine normelor europene în materie de liberă circulaţie a muncitorilor.

CE spune că Spania "nu poate, în principiu" lua această decizie

"Spania şi-a liberalizat deja piaţa muncii pentru cetăţenii români şi aplică dreptul comunitar privind libera circulaţie a muncitorilor. În acest context, Spania nu poate reintroduce noi acorduri tranzitorii pentru muncitorii români", a informat purtătorul de cuvânt al CE, David Boublil.

Acesta a explicat, totuşi, că există "portiţe", care permit "în mod excepţional" unui stat membru să solicite autorizaţie pentru a reintroduce restricţii, dar doar în cazul în care există o situaţie care ameninţă dreptul comunitar sau pune "serioase probleme pe piaţa muncii". În orice caz, Spania trebuie să "supună petiţia" atenţiei şi aprobării Comisiei Europene, care va examina faptul dacă aceasta se supune dreptului comunitar.

De altfel, spaniolii mizează chiar pe ideea existenţei unei "serioase probleme pe piaţa muncii", pentru a obţine aprobarea Executivului comunitar, având cel mai ridicat şomaj din UE, de 21%. În plus, în rândul românilor din Spania, şomajul este şi mai ridicat, de 38%, iar situaţia economică spaniolă nu admite noi muncitori.

Află pe adevarul.es cât timp va fi valabilă această măsură

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite