Salarii cu 10% mai mici pentru imigranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii din construcţii şi cei din industrie sunt cei mai  afectaţi de scăderea salariilor
Muncitorii din construcţii şi cei din industrie sunt cei mai afectaţi de scăderea salariilor

Salariul mediu lunar primit de un muncitor străin care lucrează la Madrid a fost de 930 de euro în 2009, cu 82 de euro mai mic decât în anul precedent.

Jumătate din muncitorii străini din Madrid, printre care şi români, au încasat anul trecut salarii cuprinse între 600 şi 1.000 de euro, în condiţiile în care salariul mediu pe economie în Spania a fost de 1.790 de euro, potrivit directorului Direcţiei de Imigraţie şi Cooperare al Comunităţii Madrid, Javier Fernandez-Lasquetty.

În comparaţie cu anul 2008, când salariul mediu primit de străini era de 1.012 euro, lefurile din 2009 au fost cu aproximativ 10% mai mici.
Aceste date au fost obţinute prin prelucrarea informaţiilor obţinute, în cadrul unui sondaj, de la 3.283 de imigranţi cu vârste cuprinse între 16 şi 65 de ani.

Lasquetty s-a declarat preocupat de politica economică „dezastruoasă şi catastrofală" a guvernului spaniol, care a dus la „scăderea calităţii vieţii străinilor" din Comunitatea Madrid.  În capitala Spaniei locuiesc 170.918 români care se încadrează în eşantionul de vârstă al străinilor chestionaţi de autorităţile spaniole.

Scăderi drastice

Florica Baciu (46 de ani) se află de cinci ani în Spania. Ea lucrează ca menajeră şi, în 2009, veniturile ei au scăzut de la 800 la 500 de euro pe lună, pentru că cei la care lucrează nu şi-au mai permis să-i dea acelaşi salariu.

Femeia munceşte aproximativ 14 ore pe săptămână. În 2008 câştiga în jur de 14 euro pe oră, iar în 2009 a fost nevoită să accepte să lucreze şi pentru 9 euro pe oră.

De asemenea, zeci de mii de români din întreaga Spanie câştigă cu aproximativ 200-400 de euro lunar mai puţin, după ce patronii au renunţat să le ceară să facă ore suplimentare plătite. În medie, orarul de muncă al muncitorilor din Madrid s-a redus cu aproape o oră pe săptămână.

Scăderea salariilor a fost însoţită şi de reducerea cu 6% a numărului de contracte de muncă încheiate pe perioadă nedeterminată. Mai mult, în 2009 a crescut şi procentul străinilor care nu au un contract de muncă, de la 18,4% (în 2008) la 22,3%.

Discriminaţi încă de la angajare

Potrivit unui studiu realizat la începutul anului 2009 de Banca Naţională a Spaniei, imigranţilor li se ofereau, în medie, salarii mai mici cu 15% faţă de cele ale spaniolilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite