El Pais: Regele Mihai a primit vila din Elveţia "împrumut"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai și Regina Ana
Regele Mihai și Regina Ana

Cotidianul spaniol scrie, după vizita efectuată la regele Mihai al României, despre momentele din viaţa acestuia după ce a abdicat.

Citeşte şi:

El Pais, acasă la "unicul supravieţuitor dintre şefii de Stat europeni din Al Doilea Război Mondial"

Regele Mihai: "Nu pot să-l iert vreodată pe Churchill, care ne-a aruncat în mâinile ruşilor"

Mihai învăţase să piloteze avioane, iar această experienţă i-a folosit pentru a supravieţui în civilie. Mai întâi a petrecut un timp în Anglia, decis, împreună cu soţia sa, să trăiască dintr-o fermă avicolă. Ulterior, graţie unei oferte din partea companiei aeriene Lear, s-a stabilit definitiv în Elveţia. Între timp, au sosit pe lume, una după alta, cele cinci fiice ale cuplului. Când Lear şi-a închis birourile, fostul rege a acceptat pentru o vreme un job de broker pentru o firmă americană. "Dar nu mi-a plăcut. Urăsc să stau îngropat în hârţoage", spune el.

"Majestatea sa are un har special, o abilitate deosebită cu tehnologia şi mecanica", intervine secretara sa devotată. Fostul rege şi-a dedicat parte din timpul liber recondiţionării unui Jeep vechi, pe care armata americană l-a trimis în Rusia şi care a ajuns în mâinile sale într-un mod rocambolesc. Se spune că i-a aparţinut însuşi generalului Patton. Fostul monarh l-a recondiţionat şi îl păstrează în garaj.

Viaţa sa de om obişnuit a fost una modestă, din perspectiva unei alteţe regale. Deşi nu mai avea posibilităţile financiare de odinioară, fostul rege le-a asigurat fetelor o educaţie aleasă, în care nu au dus lipsă de nimic, nici de o "nanny", nici de internat. Cu toate acestea, Majestatea Sa, regina, mergea adesea să le ia de la şcoală.

Vila din Elveţia a primit-o "împrumut". Nu specifică, însă, de la cine

Casa de pe malul lacului Leman, unde are loc interviul, nu-i aparţine nici ea. "Este un împrumut", spune Mihai, fără să spună mai multe. Fostul rege nu şi-a recuperat decât în 1997 naţionalitatea pe care i-au "confiscat-o" comuniştii. Dar în 2000, o lege care acordă un nou statut foştilor şefi de stat i-a permis să-şi recupereze tot patrimoniul din România şi să dispună de palatul Elisabeta. Chiar şi aşa, continuă să trăiască în Elveţia, "pentru a evita problemele", spune Iorga, deşi o parte din an şi-o petrece în ţara sa. Din România sosesc delegaţii şi emisari încontinuu. Patriarhul român în persoană i-a ţinut slujba de Crăciun, înainte de Mihai de România să se întoarcă, de Sărbători, în patria natală.

La apusul vieţii, Majestatea Sa, Regele Mihai al României pare să se bucure de o nouă notorietate. Pe 25 octombrie, la aniversarea a 90 de ani de viaţă, a fost sărbătorit cu onoruri în ţara sa. Cu vocea sa abia perceptibilă, a ţinut primul său discurs în Parlament, după 64 de ani de exil, graţie invitaţiei Partidului Democrat Liberal (PD-L)( n.r. USL). "A fost o acţiune educativă", rememorează Theodor Paleologu, tânăr istoric, ambasador, fost ministru al Culturii din România şi deputat din acelaşi partid, care a fost prezent la eveniment. A fost prezentă şi regina Sofia a Spaniei, verişoară primară a lui Mihai. "Relaţiile cu familia regală spaniolă sunt foarte bune. Deşi ne vedem rar", spune fostul rege. "Ne apropie nu doar relaţiile de rudenie, ci şi destinul istoric. Şi Regina Sofia ştie ce este exilul. Ea şi Regele Juan Carlos şi-au dedicat vieţile sprijinirii instituţiilor democratice din ţara lor, la fel cum am făcut noi în a noastră".

Citeşte continuarea pe adevarul.es!

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite