„Dacă vreţi să prosperaţi, învăţaţi catalana!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul pentru probleme de Acţiune Socială şi Cetăţenie al Guvernului Autonom al Cataluniei, Carme Capdevila i Palau, le-a cerut românilor din regiune să înveţe limba catalană pentru a „prospera din punct de vedere social“.

Mai mult, autorităţile din provincia autonomă au publicat un ghid intitulat „Trăind în Catalonia. Să învăţăm limba catalană pornind de la limba română", făcând trimitere la faptul că există 1.500 de cuvinte identice în fondul lexical al celor două limbi, precum „casa", „porc", „tractor", „barba", „camion", „masa", „bou", „asfalt" etc.

98.342 DE ROMÂNI

Învăţarea limbii catalane „le va asigura românilor o independenţă mai mare în traiul de zi cu zi şi le va deschide noi oportunităţi în găsirea unui loc de muncă".

În Catalonia, românii sunt a doua comunitate de imigranţi ca număr, cu 98.342 de cetăţeni luaţi în evidenţe în regiune, aproape dublu decât acum patru ani, când erau doar 51.000. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Catalan de Statistică, acum trei ani, româna era a doua limbă străină vorbită în provincie, după arabă.

Mai mult, la cel mai recent recensământ local cu rol informativ privind independenţa Cataloniei faţă de Spania, românii au reprezentat comunitatea de străini cu cea mai ridicată rată de participare. Populaţia Catalonia este de aproximativ 7,5 milioane de persoane, adică 16% din totalul locuitorilor Spaniei. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite